Prijemni.rs
Maturang
  • Kako postaviti i ostvariti ciljeve


U životu mnoge stvari funkcionišu po principu postavljanja i dosezanja ciljeva. Čak i ako su to najbanalnije stvari o kojima razmišljate ili ih obavljate u toku dana, vi zamislite šta želite da uradite i idete u pravcu realizovanja toga što želite.

Kako postaviti realne ciljeve

Postavljanje ciljeva po pitanju izgrađivanja karijere i kreiranja budućnosti jedan je od najzahtevnijih životnih zadataka. Podrazumeva veliku odgovornost, predanost, a zahteva mnogo mudrosti, opreznosti, a u mnogome, veštine hvatanja u koštac sa poteškoćama.

Za početak, ne uopštavajte svoje ciljeve. Nije dovoljno samo reći: „Želim da budem bogat i uspešan”. Budite konkretni – u čemu to treba da budete uspešni, šta za vas znači uspeh i bogatsvo. Veoma je važno i da vam ne manjka ambicije. Bez dovoljno angažmana, i to veoma ozbiljnog angažmana i istrajanosti, teško da ćete bilo gde stići i bilo šta postići. U cilj koji postavite morate da verujete toliko da ste već u stanju da se vidite na nekoj poziciji ili u željenoj situaciji. Ipak, nepohodno je biti realan u postavljanju ciljeva. Postavljanje nerealnih ciljeva ima za posledicu pad samopouzdanja, isfrustriranost i mnogo drugih psihičkih problema sa kojim je teško funkcionisati i napredovati.

Zacrtajte sebi cilj i napišite ga. Recimo: „Želim da položim 5 ispita u ovom ispitnom roku”. Sagledajte prvo realno stanje stvari: koliko vremena imate na raspolaganju, koliko su ispiti teški i obimni i koliko ste spremni da se odričete. Dostizanje visokih i važnih cilejva u životu podrazumeva izvesna odricanja, najčešće slobodnog vremena i aktivnosti kojima biste se inače bavili da niste zauzeti. Na to morate biti spremni. Ukoliko slobodnom procenom utvrdite da je to realno i moguće, angažujete se koliko god da je u vašoj moći. Ako uložite neophodan trud i energiju, posvetite dovoljno vremena radu na sebi i svom cilju , uspeh bi morao da usledi. Ukoliko se to ne dogodi odmah, ne očajavajte. Veliki je uspeh i ako položite četiri od pet ispita.

Idealno bi bilo da u svojim ciljevima pronađete sredinu između onoga što je zadovoljavajuće da postignete i najvišeg mogućeg cilja koji sebi možete da zacrtate.

Naučite da napravite razliku između kratkoročnih i dugoročnih ciljeva. Nekako je logično da oni kratkoročni imaju prioritet, ali bi bilo idealno da svoje aktivnosti stalno usmeravate ka dosezanju onog dugoročnog i da ga konstantno imate na umu.

Korisno je i da razmislite o tome kako će se dosezanje ciljeva koje ste sebi zacrtali odraziti na vašu budućnost. To nikako ne možete da znate sa sigurnošću, ali niko ne može da vam zabrani da želite, planirate i razmišljate o svojoj budućnosti.

Samo je važno da ništa ne prepuštate slučaju. Na većinu stvari u životu ne možete da utičete, ali se usredsredite na one stvari na koje možete i uzmite svoj život  u svoje ruke.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: