Prijemni.rs
Maturang
  • Kako se pripremiti na život sa cimerom


Prva godina studija već lagano počinje i mnogi brucoši su već rešili bitno pitanje – da li će živeti u studentskim domovima ili u iznajmljenim stanovima. Tada je naravno, nezaobilazan novi deo života – cimer.

Ponekada se poklopi da je cimer ili cimerka najbolji prijatelj ili prijateljica, ali često to nije tako. Tako da često ne baš mali broj studenata, pogotovo brucoša, zaboli glava od misli o tome koga će dobiti za svog cimera. U svakom slučaju, nije lako ni razmišljati o ovom problemu, ali evo šta je ono što vi sami možete učiniti kako bi vam život sa novim cimerom postao ugodniji i lepši, a ne prava noćna mora.

1. Budite jasni od početka - Dobro je odmah postaviti granice. Ne kaže se uzalud: „Čist račun, duga ljubav!“ Zato je uvek dobro reći šta je ono što vam smeta, a šta je ono što možete tolerisati. Ako vam ne prijaju miris cigareta, zadimljena soba i posete u gluvo doba noći, najbolje je to odmah saseći u korenu. Zapamtite – soba/stan su jednako vaši kao i vašeg cimera i zato, ako vi ne uznemiravate njega, ni on nema pravo da to čini vama.

2. Poštujte svog cimera - Ovo se možda čini kao laka stavka, ali zapravo nije. Nemojte kopati po cimerovim stvarima kada njega nema, nemojte pozajmljivati stvari bez pitanja, i nemojte se ponašati kao da je njegov krevet vaš. Iako ste se možda super poklopili i dobro se slažete, ipak bi svako trebalo imati svoj mali deo prostora i intime.

3. Vodite računa o tome koga dovodite u sobu i koliko često - Volite da imate punu sobu prijatelja, ali vašem cimeru to možda ide na živce. Osim toga, soba treba biti (barem ponekad) i prostor za učenje, a ne samo za druženje, pa s obzirom na to, nemojte svoju sobu pretvoriti u svratište koje radi od 0 do 24h. Ako se budete ponašali ovako, vrlo je moguće da će se stvoriti nepremostivi jaz između vas i vašeg cimera.

4. Zatvarajte prozore i vrata - Ovo možda zvuči paranoično, ali sigurno ne želite da nestane laptop vašeg cimera za onih pet minuta dok ste otišli do kupatila. Zato je potrebno uvek biti na oprezu što se tiče ovakvih stvari, jer ako nešto krene po zlu, budite sigurni da ćete upravo vi biti „prvi osumnjičeni“.

5. Budite ljubazni i prijateljski nastrojeni - Nije uvek neophodno da vi i vaš cimer treba da postanete najbolji prijatelji, ali sigurno je mnogo ugodnije sa nekim deliti sobu ako je prisutna prijateljska, ljubazna atmosfera.  Pokušajte biti tolerantni i nasmejani, nemojte prigovarati baš za svaku sitnicu ili uvek biti namršteni kao da nikada neće svanuti. Mnogo je lepše živeti sa nekim ko je ljubazan, prijatan i uvek dobrog raspoloženja, nego sa nekim ko uvek oko sebe širi negativnu energiju.

6. Budite otvoreni za promene - Vaš budući cimer će možda biti iz mesta za koji vi nikada niste čuli ili možda praktikuje religiju i alternativni stil življenja o kojem vi nemate pojma. Ali, šta god to bilo, nemojte odbacivati, podcenjivati i ismejavati ga zbog toga. Fakultet je super prilika za učenje novih stvari, a možda je vaš novi cimer došao u vaš život upravo zbog toga – da vas nauči nečem novom na čemu ćete mu možda kasnije i zahvaljivati.

7. Ponašajte se prema cimeru onako kako želite da se on ponaša prema vama –  Ovo je zaista zlatno pravilo – ponašajte se prema drugima onako kako želite da se drugi ponašaju prema vama. Ovo je posebno važno pravilo kada se radi o cimerskim odnosima. Bez obzira u kom će se smeru vaš odnos na kraju razviti, znaćete da ste se prema svom cimeru odnosili kao zrela, odrasla osoba, a to je veliki plus za vas i za sve buduće odnose koje budete imali sa ljudima.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: