Prijemni.rs
Maturang
  • Kako studirati i raditi istovremeno


Ukoliko vam se u toku studiranja ukaže prilika da uporedo i radite, u skladu sa svojim mogućnostima, procenite da li je to dobra ideja ili ne. Generalno govoreći, to jeste dobar potez jer donosi dodatnu zaradu. Osim toga, prethodno radno iskustvo u mnogome olakšava stvari kasnije kada završite studije. Ipak, nije cilj ni da se zaposlite i onda u potpunosti zapostavite svoje fakultetske obaveze.

Takođe, balans između posla i studija važan je i za osobe koje su već duže vreme u radnom odnosu, a naknadno su upisali fakultet. To je najćešće slučaj sa pojedincima koji se odlučuju za vanredno studiranje.  

Radno iskustvo tokom studijaU nastavku teksta vam nudimo nekoliko saveta kako da budete uspešni na oba polja, da ostanete dobar student i da zaradite novac.

1. Budite organizovani – Pre svega je veoma važno da budete dobro organizovani. S obzirom na to da imate jednu obavezu više, ne možete pripremu ispita da ostavite za samo nekoliko dana pre zakazanog datuma. To je nekada izvodljivo ukoliko imate nedelju dana pred ispit rezervisanih samo za učenje. Međutim, ukoliko imate radno vreme, koliko god ono fleksibilno bilo, zahteva potpuno prilagođeni ritam života. Isplanirajte dobro svoje vreme odlaska na fakultet, spremanja ispita i ostalih fakultetskih obaveza van onog vremena kada ste zauzeti poslom.

2. Napravite kalendar svojih obaveza –  Lakše ćete uspeti da se organizujete ako budete vodili kalendar ili planer. U tom planu ostavite prostora za neplanirano prekovremeno posvećivanje poslu ili vanredne termine za obaveze na fakultetu. Prijatelji i članovi vaše porodice takođe treba da budu upućeni  u vaše obaveze kako bi vam olakšali ili vas bar ne opterećivali nekim drugim porodičnim obavezama.

3. Kontrolišite stres – Iako je stres neizostavna komponenta ukoliko studirate i radite istovremeno, neophodno je da naučite da ga kontrolišete. Koliko god se trudili da stres sprečimo, on je vrlo često neizbežan. Ipak, vremenom treba da naučite kako da se sa njim nosite. Koliko god možete i kada god možete posvetite vreme svom odmoru i opuštanju. Bavljenje sportom je odličan način da se oslobodite stresa i prikupite energiju.

4. Izdvojite vreme za sebe  - Uključite u svoj kalendar obaveza i vreme koje je samo za vas (koliko god to isprva delovalo nemoguće). Makar to bilo i nekoliko minuta dnevno, pročitajte nekoliko stranica knjige, pogledajte nešto na televiziji, popijte kafu u društvu koje vam prija. Nije rešenje ni da se pretvorite u mašinu. Ukoliko u svoju svakodnevicu ne budete uključili ona sitna zadovoljstva koja život znače, bićete nezadovoljni. A nezadovoljne osobe nisu produktivne ni u poslu ni u učenju.

5. Budite pozitivni - Ipak, budimo realni. Ne možete raditi i studirati i imati vremena za sve. Naravno, treba biti pozitivan i ne očajavati. Osim toga, retki su oni kojima se pruži prilika da studiraju i usput solidno zarade. Iskoristite to. Ne očajavate zbog vremena koje nemate za neke svoje druge afinitete, budite srećni zbog onoga što dobijate kao krajnji rezultat. Razmislite o progresu koji ostvarujete, o tome kako se pravilno izgrađujete kao ličnost i kao intelektualac i o tome kako sebi na vreme krčite put uspešne karijere.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: