Prijemni.rs
Maturang
  • Klasična muzika leči nesanicu


Ako patite od nesanice onda vam je sigurno poznato koliko teško nekad može da bude da zaspite. Da li ste znali da slušanje klasične muzike pre ili u toku spavanja može da bude odličan „uvod“ u san?

Insomnija ili nesanica je poremećaj sna, a osobe koje od nje pate često ne mogu uopšte da zaspe ili se često bude u toku noći i ne mogu da nastave da spavaju. Nedostatak sna može da utiče na radnu sposobnost i koncentraciju, a duži nedostatak sna može da ima veće posledice po zdravlje. Pored tradicionalnih metoda otklanjanja nesanice kao što je pijenje toplog mleka pred spavanje, slušanje lagane i opuštajuće klasične muzike može veoma da pomogne. Slušanje ove vrste muzike pre ili u toku spavanja može da pomogne u izazivanju pospanosti. Klasična muzika pomaže u opuštanju nervnog sistema, a to dovodi do pospanosti i boljeg sna.
Istraživanja su otkrila da slušanje opuštajuće muzike, uključujući i klasičnu, može da dovede mozak u stanje koje usporava moždane talase.

Ukoliko nemate ideje šta biste tačno mogli da slušate dajemo vam nekoliko predloga. Za početak probajte da slušate Betovenovu „Mesečevu sonatu“, Vivaldijeva „Četiri godišnja doba“ ili Debisijevu „Arabesku br.1“ i „Mesečinu“. Kasnije možete sami preko interneta da odslušate još neke kompozicije i vidite šta vam se sviđa.

Muziku možete da puštate preko raznih uređaja u zavisnosti šta vam je najpraktičnije. Možete da je puštate preko mobilnog telefona, računara, mini linije… Ne preporučuje se slušanje muzike preko slušalica već da se izvor muzike nalazi dalje od vas. Takođe bi bilo bolje da koristite uređaj koji ima opciju „sleep timer“, kako biste mogli da odredite vremenski period tokom kog će se čuti muzika jer se može desiti da muzika koja vam pomaže da zaspite kasnije počne da vam smeta. Ustajanje u sred noći da biste isključili muziku sigurno vam neće pomoći da spavate.

Trebalo bi da probate ovu metodu kako biste znali koja muzika vam najviše prija i kada. Možda vam prija samo pred spavanje ili samo dok ulazite u san. Sve zavisi od vašeg stila života i navika, a kada otkrijete šta vam odgovara, želimo vam lep san!

Preuzeto sa sajta www.studentskivodic.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: