Prijemni.rs
Maturang
  • Metod pomoću kojeg možeš da naučiš bilo šta za 20 sati


Koliko god se trudili da steknemo neku novu veštinu nikad nemamo dovoljno vremena da isprobamo i naučimo sve što hoćemo. E, sad konačno možete da izbacite frazu "nemam vremena" iz svog vokabulara. Portal Bright Side predstavio je metod pomoću kojeg možete da naučite bilo šta za samo 20 sati.

Naučite sve

Autor Džoš Kaufman koji sa velikom strašću uči nove stvari, hteo je da otkrije koliko vremena je zaista potrebno da bi se neka veština savladala. Odgovor nije bio ohrabrujuć: 10.000 sati!

Odlučio je da na ekstreman način smanji to vreme i došao do zaključka da za samo 20 sati totalni nesposobnjaković može da postane solidan poznavalac neke materije.

Cilj nije da postanete ekspert već da postanete dovoljno dobri u željenoj veštini.

Odvojite 45 minuta dnevno, čitav mesec, ali pazite da što efikasnije iskoristite vreme za vežbanje. Kaufman skreće pažnju na četiri fundamentalna koraka:

 

1) Dekonstruišite veštinu

Analizirajte i otkrijte šta je to što zaista želite da znate kad završite sa "učenjem". Mnoge veštine mogu da se podele u nekoliko manjih podkategorija. Kad ih jednom dekonstruišete, lakše je da prepoznate koje su podkategorije najvažnije. Tako možete da krenete najpre sa učenjem onih najbitnijih.

 

2) Izaberite pravi alat

Ogroman izbor izvora informacija je najčešće savršen način da odložite učenje. Tu ljudi najčešće greše. Dovoljno je da koristite između tri i pet pouzdanih i dobro odabranih izvora da biste ostvarili cilj npr. knjige, časopise, tutorijale sa Jutjuba i ostalo.

 

3) Ratosiljajte se prepreka

Otarasite se svega što vas ometa dok učite: tv-a, interneta i ostalih stvari koje vam stoje na putu da vežbate. Iskoristite predviđeno vreme što bolje možete.

 

4) Vežbajte najmanje 20 sati

Nesposobnost da uradimo nešto čini da sebe smatramo glupim, a to je samo još jedna od prepreka na putu do cilja. Uložite najmanje 20 sati u učenje nečeg novog i rezultati će doći sami po sebi.

Kaufman je na ličnom primeru testirao svoju teoriju učeći da svira instrument ukulele.

Prvo je dobro analizirao muziku i shvatio da se neki akordi konstatno ponavljaju. Zaključio je da će ako ih savlada moći da odsvira skoro svaku pesmu.

"Glavna prepreka tokom učenja neke veštine nije intelektualne, već emotivne prirode. Plašimo se neuspeha. Plašimo se da se ne osramotimo. Biti glup nije zabavno. Ali niko nema izgovor da ne nauči oni što ga interesuje. Svi mogu da odvoje 20 sati mesečno da usavrše veštinu do koje im je stalo", kaže Kaufman.

 

Izvor: Noizz.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: