Prijemni.rs
Maturang
  • Muzika povećava produktivnost u radnoj sredini


Bilo da je reč o učenju ili obavljanju određenih poslova u radnoj sredini, ljudi mogu imati brojne probleme prilikom koncentracije i postizanja određene tražene produktivnosti. Srećom, muzika nam u tome može mnogo pomoći.

Slušanje muzike tokom studijaStudije rađene na Birmingham Univerzitetu u Engleskoj pokazuju da muzika znatno utiče na povećanje efikasnosti prilikom određenih procesa koji se ponavljaju – na primer, ako je vaš zadatak proveravanje e-mailova ili popunjavanje određenih proračunskih tablica, uz muziku ćete taj zadatak mnogo brže i lakše obaviti.

Ali kada je reč o zadacima koji zahtevaju veću aktivnost mozga, pronalazak savršene muzičke liste nije tako jednostavan. Srećom, imamo nauku da nam pomogne u tome. Na temelju nekih saznanja koje imamo o muzici i kako muzika utiče na našu produktivnost, sačinjena je sledeća muzička lista koju bi trebalo da puštamo u cilju povećanja sopstvene produktivnosti na poslu ili tokom učenja:

Muzika sa zvukovima iz prirode

Istraživači sa Rensselaer Polytechnic Instituta nedavno su otkrili da slušanjem muzike sa zvukovima iz prirode možemo povećati naše raspoloženje i fokus. Zvukovi prirode mogu prikriti razumljiv govor, baš kao i beli šum (ili “bela buka” kako se još naziva predstavlja tip buke koja nastaje kombinacijom zvukova od kojih svaki ima različitu frekvenciju. Beli šum dobijamo tako što kombinujemo sve moguće tonove koje čovek može da čuje. Zbog toga što beli šum sadrži sve frekvencije, često se koristi za „maskiranje“ drugih zvukova. Ukoliko se pitate kako bi taj beli šum mogao da zvuči, upalite ventilator jer ventilator proizvodi ono što je približno belom šumu) koji istovremeno poboljšava kognitivno funkcionisanje, prilagođavajući sposobnost koncentracije i povećavajući ukupno zadovoljstvo radnika.

Muzika u kojoj uživate

Slušanjem muzike koju volite osećate se bolje. Teresa Lesiuk, profesor-asistent u programu muzičke terapije na Miami Univerzitetu došla je do zaključka da lični izbor muzike koju ćemo slušati je veoma bitan, posebno kod onih osoba koje nisu preterano vešte u obavljanju svojih poslova.

Učesnici njenih proučavanja koji su slušali muziku u kojoj uživaju, svoje zadatke su brže obavljali u odnosu na grupu učesnika koji nisu slušali muziku. „Kada ste pod stresom, možete doneti dosta nepromišljenih odluka, jer imate vrlo uzak fokus vaše pažnje. Kada ste pozitivno raspoloženi, u mogućnosti ste da razmislite o više opcija i da donesete mnogo bolje odluke za vas i vašu okolinu.“, izjavila je za New York Times.

Muzika koju „ne registrujete“

Različita istraživanja ukazuju da bi muzika koju „ne registrujete“ mogla biti najbolja opcija za povećanje produktivnosti. Istraživači sa Fu Jen Catholic Univerziteta u Xinzhuang City u Tajvanu proučavali su kako sklonost prema određenom tipu muzike utiče na koncentraciju osoba koje je slušaju. Ustanovili su da kada zaposleni čuju muziku koju izuzetno vole ili koju nikako ne vole, ta muzika ih ometa u njihovom radu. Zaključak je da je najbolja muzika koja povećava vašu produktivnost na poslu muzika koju vaš mozak „ne registruje“ i koju smatra „nebitnom“.

Muzika bez teksta

Reči odvlače pažnju. Prema istraživanju stručnjaka sa Cambridge Sound Management katedre na Cambridge Univerzitetu, buka na radnom mestu nije kriva kada je u pitanju produktivnost zaposlenih. Problem je u tome što naš fokus prelazi sa posla koji radimo na pokušavanje razumevanja reči koje dolaze iz naše okoline. Prema studijama iz 2008. godine sa Cambridge Univerziteta, razgovori na radnom mestu ometaju oko 48% zaposlenih.

Upravo zbog toga, došlo se do zaključka da na isti način i slušanje muzike sa tekstom odvlači vašu pažnju na reči koje se spominju u toj pesmi, pa je stoga mnogo bolje birati muziku koja nema tekst i uz pomoć koje ćete imati mnogo veći fokus na posao kojim se bavite u tom trenutku.

Muzika sa specifičnim tempom

Muzika sa specifičnom tempom može imati različite efekte na vaše raspoloženje. Jedna studija kanadskih istraživača otkrila je da je grupa studenata koji su radili IQ test imala bolje rezultate na testu tokom slušanja muzike sa promenjivim tempom. Ako vaš posao zahteva da budete optimista, slušajte muziku koja ima tempo koji vas navodi na optimizam. Barokna muzika je popularan izbor za mnoge koji žele svoj posao da urade na što bolji način.

U maloj studiji istraživača sa Maryland Univerziteta u Baltimoru, Harbour bolnice u Baltimoru i Pennsylvania Univerziteta u Philadelphiji, radiolozi su proučavali poboljšanja u svom radu i raspoloženju tokom slušanja barokne muzike.

Druga studija istraživača iz Malezije pokazala je da su ispitanici prijavili drastično smanjenje osećanja stresa i povećan osećaj fizičke relaksacije tokom slušanja muzike koja je imala oko 60 taktova u minuti. U smislu klasične muzike, taj tempo se naziva „Larghetto“ koji se prevodi kao nešto ne tako brzo, ili čak usporeno.

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: