Prijemni.rs
Maturang
  • Najbolje pripreme za upis na fakultet


Kvalitetne pripreme za prijemni ispit su izuzetno bitne kako biste upisali fakultet koji želite. Da biste na prijemnom ispitu prošli onako kako želite, neophodno je napravite dobar plan. 

Kako se najbolje pripremiti za prijemni

Put do toliko željenog mesta na fakultetu počinje sa ozbiljnom analizom svojih mogućnosti, procenom šansi i donošenjem realne odluke. Iskren uvid u veštine koje posedujete može ukloniti veliki broj nedoumica i pomoći da se donese prava odluka. 

Saznajte koji fakultet je za vas

Odabir visokog školovanja je većini veoma važna životna prekretnica. Dakle, kako doneti odluku koji fakultet upisati? Pre svega, razmislite o tome kako da unapredite svoja interesovanja i stečena znanja. Koji fakultet će vam pomoći da ostvarite svoje životne ambicije? 

Izbor svakako zavisi od vaših afiniteta. Dok neki biraju fakultet koji će im garantovati lako pronalaženje posla, drugi žele da se nađu na mestu koje će njihove talente podići na viši nivo. Ukoliko se ne prepoznajete ni na jednom mestu, možda je dobra ideja da se konsultujete sa stručnjacima. 

Njihov posao je da pomoću testova profesionalne orijentacije i razgovora sa vama dođu do odgovora koji tražite. Takođe, da biste videli sebe u drugom svetlu, poslušajte savete porodice i prijatelja, ali krajnja odluka bi ipak trebalo da bude na vama. 

Počnite sa pripremom za prijemni ispit na vreme

Kako biste izbegli dodatni stres pred prijemni ispit, krenite da se pripremate blagovremeno. Na ovaj način ćete blagovremeno ispraviti sve “rupe” u znanju kojih možda niste ni svesni. Možda deluje da uvek ima dovoljno vremena, ali kad jun zakuca na vrata, poželećete da imate “još samo par dana”. 

Sigurno ne želite da u nespremni izađete na ispit koji odlučuje o vašem daljem školovanju. Zamislite na tren taj neprijatan osećaj treme i nikako ne dozvolite da bude uz vas na prijemnom!

Postoji mnogo dodatnih načina kojima ćete osigurati da izađete na prijemni samouvereni i bez panike. Spremanje za ispit nije tako jednostavno, ali uz mogućnosti kao što su škole i fakulteti koji vrše pripremnu nastavu, možete biti maksimalno spremni. 

Iskoristite maksimalno svu pomoć koja vam se nudi kako biste se zaista spremili na pravi način. Uz pravi pristup, vaš upis na fakultet će biti lakši nego što mislite. Ipak, put do cilja je dugačak.

Motivacijom do cilja

Ono gde vam malo ko može pomoći je - motivacija. Samo vi znate koliko zaista želite da postanete student. Postavlja se pitanje, kako se motivisati? Na vama je da to svima pokažete, jer niko ne može da vas motiviše kao vi sami i cilj koji želite da ispunite.

Zamislite sada sledeću situaciju: upisali ste fakultet koji ste zeleli, kreće prvo predavanje, upoznajete mnogo zanimljivih kolega sa kojima delite istu sferu interesovanja. U trenucima u kojim biste radije odložili učenje, setite se ove slike koju ste zamislili! 

Začudićete se koliko će vam ovakva motivacija pomoci i približiti vas cilju, ovoj lepoj slici koju ste stvorili u razmisljajući! Naravno, svi smo različiti i pokreču nas razni motivi, ali ovo zaista pomaže većini.

Ukoliko počnete na vreme da se pripremate i shvatite da vam teško ide, možda ćete shvatiti da ste doneli pogrešnu odluku. U tom slučaju i dalje ćete imati vremena da se pripremite za ono što vam možda više leži.

Osigurajte upis korišćenjem Maturang aplikacije

Tokom procesa priprema poželećete da testirate svoje znanje kako napredujete. Najbolji način da to učinite je rešavanje testova sa prijemnih ispita iz prethodnih godina. Svi bolji fakutlteti na svojim sajtovima imaju linkove ka testovima iz prethodnih godina. Ipak, nekad je lakše kad sve ove testove imate na jednom mestu. 

Upravo to je moguće korišćenjem Maturang aplikacije koja u svojoj bazi sadrži testove sa ranijih prijemnih ispita. Na ovaj način možete odgovarati na pitanja koja su bila predhodnih godina i koja se redovno ažuriraju.

Maturang aplikacija sadrži sve potrebne testove za polaganje prijemnog. Aplikacija će vam pružiti veoma bitne informacije, a korišćenjem online testova, moći ćete da uporedite svoje znanje sa budučim kolegama, a videćete i potencijalnu rang listu. Naime, ona rangira rezultate korisnika i stvara virtuelnu preliminarnu rang listu za određeni fakultet ili visoku skolu. 

Takođe, steći ćete uvid u iskustvima brucoša koji su ranije polagali prijemni, informacije o upisnim kvotama, broju prijavljenih kandidata, školarinama, terminima upisa kao i rezultatima prijemnih ispita.

Takođe, za sve nedoumice u vezi rada aplikacije tu je tehnička podrška koja će vam blagovremeno dati sve odgovore. Na ovaj način ćete olakšati i ubrzati proces učenja što će osigurati dobre rezultate na samom prijemnom ispitu.

Dakle, naoružali ste se motivacijom, dodatnim pomagalima i shvatili da nema vremena za čekanje, ako hoćete da vaše želje postanu realnost. Šta dalje?

Kreiranje realističnog plana za redovno učenje

Do cilja se stiže malim koracima, bez stajanja. Zato se polako upoznajte sa sadržajem ispitnog gradiva i napravite dnevni plan po kojem ćete obrađivati materiju. Bitno je da budete disciplinovani i da se držite planiranog svaki dan. Gradivo koje ćete učiti na dnevnoj bazi ne treba da bude baš malo, ali ne i preobimno da ne bi došlo do zamora. 

Kako se vremenom budete navikavali, možete povećavati trajanje učenja. Na ovaj način ćete doći do toga da se na ispit pojavite samouvereni zbog znanja koje ste stekli u prethodnim mesecima. 

Ako se budete vodili gore navedenim smernicama, za nekoliko meseci ćete uživati u plodovima svog redovnog učenja, a disciplina koju ste “zaradili” koristitiće vam i na fakultetu.

Da biste u potpunosti ispunili svoj plan i spremni dočekali studetski život oslonite se na prijemni.rs. Ovaj sajt će vam u velikoj meri pomoći da odaberete željeni fakultet i da se odlično pripremite za upis. Na ovoj stranici steći ćete uvid u sve potrebne informacije o visokom obrazovanju, uključujući sve o obrazovnim ustanovama koje vas zanimaju.

Želimo vam da uspete, ostvarite svoje želje, a zatim da čitate neke od naših saveta za početnu godinu fakulteta kada krene prvi semestar.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: