Prijemni.rs
Maturang
  • Nauči sve za samo 48 sati


Verovatno nikad niste čuli za Tansela Alija – trostrukog prvaka u pamćenju koji dolazi iz Australije i koji se proslavio tako što je naučio napamet sadržaj dva telefonska imenika (više od 2300 poslovnih imena i 20.000 brojeva) za samo 24 dana.

Učenje

Foto: Pixabay

Tansel je svojevremeno „istrenirao“ televizijsku zvezdu Todda Sampsona za nastup na Svetskom takmičenju u pamćenju koje se održalo u Londonu. Todd je na tom takmičenju uspeo uspešno da zapamti čitav špil nasumično promešanih karata. Cela avantura snimljena je i prikazana u dokumentarnom filmu „Redesign My Brain„.

Ako vas je ovo zainteresovalo, onda će vas sigurno zanimati i saveti kako da i vi zapamtite bilo šta u najkraćem mogućem roku. U svojoj najnovijoj knjizi „How to Learn Almost Anything in 48 Hours“ (Kako naučiti gotovo bilo šta za samo 48 sati), Tansel otkriva kako ovladati brzim i profitabilnim strategijama memorisanja podataka kao što su mentalne mape, tehnike vizualizacije i mnemotehnike. Ove strategije možete primeniti svugde i uvek pa tako i na učenje za ispite.

 

7 jednostavnih koraka za pamćenje gotovo svega:

1. Sakupite što je više materijala i izvora o temi dostupno: utrošite do tri sata na prikupljanje informacija, čak i onih koje niste obrađivali na predavanjima.

2. Osmislite strategiju pamćenja: svakome odgovara neka druga tehnika stoga je na vama da odaberete onu s kojom najuspešnije pamtite. Dosad ste već verovatno našli jednu koja funkcioniše u vašem slučaju.

3. Organizujte se i postavite listu prioriteta: sve informacije podelite u grupe ili na nivoe različite važnosti. Najviše vremena posvetite najvažnijim stvarima. Iako se ovo može činiti banalnim savetom, prisetite se poslednjeg ispita i vremena koje ste utrošili na učenje stvari koje se uopšte nisu spomenule na ispitu.

4. Odredite osobu koja će vas smatrati odgovornim za neuspeh: ovo je važan korak! Morate pronaći osobu (prijatelja, člana porodice, mentora) koja će vas smatrati odgovornim za neuspeh (ako ne naučite ili ne ovladate nekom novom veštinom).

Premisa ovog koraka je da se teže nosimo sa neuspehom kad je neka druga osoba uključena u celi proces.Lako preživimo sami sa sobom ako se razočaramo, ali nam je jako teško kad razočaramo nekog drugog.

5. Pamtite…ali ne dugo: i Tansel ističe da su kratki periodi učenja i pamćenja puno bolji od dugotrajnih pokušaja pamćenja ogromnih količina informacija.

6. Ponavljaj, ponavljaj, ponavljaj: ono što ste naučili treba i ponoviti. Jednom kad ponovite, ponovite opet. I opet.

7. Vežbaj i primeni: recimo da želite da ovladate nekim stranim jezikom. Uradili ste sve od navedenog. Super! Sad pokušajte da primenite naučeno: posetite mesto na kojem se govori samo tim jezikom, komunicirajte. Ako se radi o nekoj teoretskoj stvari, popričajte s osobama koje su stručnjaci u toj oblasti i pokušajte učestvovati u razgovoru. Koliko ste naučili? Možete li pratiti razgovor? Šta ne razumete i ne shvatate? Na tim delovima morate još raditi.

 

Izvor: www.studentskizivot.com

 


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: