Prijemni.rs
Maturang
  • Naučite da slušate pažljivo


Sigurno ste bar jednom u životu pomno posmatrali dvoje sagovornika u komunikaciji. Da li je onaj ko sluša svog sagovornika u datom trenutku zaista čuo šta mu ovaj drugi govori? Da li ga je slušao? Ili ga je samo posmatrao, a misli su mu bile na nekom drugom mestu? Pažljivo slušati nekoga ko govori nije nimalo lak zadatak. Zahteva i koncentraciju i energiju. Ali, u većini slučajeva (kada govorimo o onome što vam je korisno da znate) vredi truda i energije. Ljudi vole onoga ko pažljivo sluša.

Aktivno slušanje sagovornika

Verovatno ste još u osnovnoj i srednjoj školi primetili da nastavnici vrlo često prilikom predavanja gledaju samo u jednu ili dve osobe u razredu. Jeste li se zapitali zašto? Zato što su na njihovim licima pročitali da ih pažljivo slušaju. Niko ne uživa da govori nekome na čijem licu se vidi nezainteresovanost. Da biste na predavanjima bili pažljiv i pouzdani slušalac, što vam je neophodno da biste lakše savladali gradivo, neophodno je da savladate nekoliko veština. Većina njih je uglavnom neverbalna. Evo par saveta koji će vam pomoći kako da postanete aktivan slušalac i usvojite važne stvari prilikom nečijeg predavanja.

1. Budite tihi - Osim što je pokazatelj osnovne kulture, ćutanje dok neko govori je i odličan način da se koncentrišete na reči svog sagovornika i da ih zaista i razumete. Ukoliko niste samo pasivan slušalac u amfiteatru, već aktivni sagovornik, svakako budite tihi dok onaj drugi govori. Važno je i da pre nego što vi replicirate ostavite nekoliko sekundi pauze nakon reči svog sagovornika. To je značajno, što zbog toga što ćete u glavi bolje „obraditi” poruku, što zbog toga što ćete ostaviti utisak da ste pažljivo slušali. Naravno, ovaj savet treba ignorisati u situacijama kada se traži da budete ekspeditivni i da odmah adekvatnim odgovorom odreagujete na sagovornikove reči.

2. Ne zaboravite na kontakt očima - Posmatrajte pažljivo osobu sa kojom razgovarate. Ukoliko izgubite vizuelni kontakt, lako će se dogoditi i da prestanete da slušate. Obratite pažnju na mimiku i govor tela sagovornika ili predavača. Ipak, pažljivo! Neka to bude samo u clju ispomoći da lakše primite i „obradite” poruku. Ne dozvolite da vam odvrati misli to kako neko maše rukama, namešta kosu ili širi nozdrve dok govori.

3. Šaljite znake razumevanja - Da biste svom sagovorniku stavili do znanja da ga pratite veoma je važno da povremeno to potvrdite klimanjem glave, ili ukoliko ste sa svojim sagovornikom jedan na jedan rečima: „u redu”, „da”, „jasno” itd. To će biti jasan pokazatelj da zaista i čujete ono što slušate.

4. Ignorišite sve što vas ometa - Koliko god da ste skoncentrisani često se dešava da vam misli odlutaju. Prvi korak da prestanete da „lutate” je da primetite da to radite. Sledeći korak je jednostavni trik: zapišite to što vam se „mota ” po glavi. Time ćete „pročistiti” misli i osloboditi ih da se fokusiraju na ono što zaista treba da slušate.

5. Obratite pažnju na govor svog tela - Dok slušate, razmišljajte o tome kakve znake šaljete. Neophodno je da i govorom tela pokažete da pažljvo slušate i da ste otvoreni da saslušate ono što vam se govori. Zato, sedite uspravno (ležerno izvaljeni u stolici pokazujete nezainteresovanost). Nemojte držati prekrštene ruke i noge, time pokazujete zatvorenost za primanje bilo kakve informacije.

Pokazatelji da pažljivo slušate mogu biti i verbalni. Ne ustručavajte se da postavite pitanje ili prokomentarišete ono što ste čuli. Ipak, u tome treba biti umeren. Nemojte prekidati predavača, niti biti neprijatni ukoliko imate drugačije mišljenje. Nađite načina da suptilno iskažete svoje neslaganje. Pod ovim se podrazumeva i to da morate kontrolisati svoje emocije. Bez toga ne možete kontrolisati svoje ponašanje i biti korektan slušalac niti sagovornik.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: