Prijemni.rs
Maturang
  • Ne budi kampanjac


Jedna od odlika uspešnih studenata jeste kontinuirana posvećenost učenju. Kampanjski rad ponekad donosi rezultate, ali je daleko stresniji, a ishod je vrlo često neizvestan. Većina studenata zna da je rečenica: „Od sutra počinjem da učim” jedna velika varka i za one koji je čuju i za one koji je izgovaraju. Ukoliko želite rezultate, prestanite sa odlaganjem i latite se knjige sada. Ne dozvolite da vam odugovlačenje sa izvršavanjem svojih obaveza i stalno odlaganje postanu navika.

Nemoj biti kampanjac

Najvažniji korak u odvikavanju od odlaganja obaveza jeste da se jednostavno na to odlučite. Koliko god na početku delovalo teško, to je zaista stvar izbora. Za početak, vežbajte odvikavanje od odlaganja obaveza kroz neke svakodnevne stvari. Evo jedne praktične vežbe. Recimo, da ste sutra planirali da očistite prašinu sa svoje police za knjige. Nemojte sutra. Nađite 10 minuta danas! Probajte da praktikujte ovu vežbu nekoliko dana. Sve što želite da uradite kasnije, „naterajte” sebe da to uradite što ranije.  A onda sagledajte da li se išta u vašem pogledu na obaveze promenilo.

Sa psihološke strane gledanо, oni koji odlažu svoje obaveze pripadaju različitim tipovima ličnosti. Na primer, sanjari odlažu jer imaju previsoke ciljeve, za čije im dostizanje treba više vremena. Ima i onih koji sebi namerno nagomilavaju druge obaveze samo da ne bi počeli da uče (npr. bave se nekim kućnim poslovima, imaju tri obroka u sat vremena, pomažu komšinici da ponese neki teret i slično, obilaze bake i deke 2 puta dnevno i sl.). Perfekcionisti pak odlažu početak učenja jer se pribojavaju eventualne greške. Pre no što se rešite da zaista kažete „ne ” svojim lošim navikama, morate znati njihov uzrok i njihovu pravu prirodu.
Da biste se lakše dali u početak svoje „borbe” sa knjigom pokušajte nekoliko trikova. Na primer, ako treba danas da pročitate 50 strana, recite sebi: „Ok, danas neću učiti, ali hajde da ipak „bacim pogled” i vidim šta me čeka”. Možda se zainteresujete za ono što ste počeli da prelistavate, pa krenete da iščitavate, a da to niste ni primetili.

Nemojte čekati da budete raspoloženi da počnete sa učenjem. Ako budete čekali da zaista to poželite, možete čekati mesecima. To vam je kao i sa trčanjem, jedva se naterate da istrčite 5 minuta, ali kada ipak krenete, shvatite da možete da trčite i 20 minuta, pola sata i više.

Po mišljenju mnogih, rad pod pritiskom i te kako može da urodi plodom. Ako sebi postavite rok za prelaženje određenog gradiva i držite se tog plana, možda nećete uspeti da postignete zacrtani cilj, ali ćete ipak na tome raditi i dati sve od sebe.

Napravite sebi raspored obaveza, koliko god vam to banalno izgledalo i pokušajte da ga se pridržavate. Čak i ako ga se ne budete doslovno pridržavali u početku, vremenom će ipak biti pomaka.

Najvažnije od svega je da imate cilj. Ako budete znali čemu stremite i zašto to radite, neki od ovih saveta će svakako kad tad „upaliti”. Osim toga, u nekom trenutku ćete shvatiti da je to odlaganje samo „ometač” u dostizanju tog cilja i sami ćete poželeti da ga se rešite.

Preuzeto sa sajta www.studentskivodic.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: