Prijemni.rs
Maturang
  • Nemoj im to govoriti: 8 stvari koje tvoj profesor mrzi da čuje


Svakome od nas su neki profesori dragi i zanimljivi, a nečije časove bismo najradije preskočili. Za biranje predmeta moraćete se strpiti do faksa, a za sada vam preostaje da stisnete zube i preživite 4 godine.

Ako s nekim profesorom nisi baš 'kliknula' i imaš osećaj da si mu 'na piku' ili ti se jednostavno ne sviđa, pokušaj da izbegneš dodatne trzavice nepromišljenim izjavama. Možda ti nije drag, al ipak je tvoj profesor stoga zaslužuje da ga poštuješ.

Ovo su stvari koje nikako ne trebaš reći svojoj profesorici – barem ako ne želiš da poludi:

*I ja bih mogla ovo da predajem

Zaista? Svo njihovo obrazovanje i iskustvo ti bi mogla dostojno da zameniš za samo 45 minuta? Nije se jednom dogodilo da je profesorica pristala na ovakav 'izazov' i sela u zadnju klupu, a osoba koja je ovako nešto provalila se crvenela pred tablom – plus ostatak razreda je dobio ekstra domaće zadatke.

*Zašto je ovo tako važno?

Da, znamo da je sistem obrazovanja pun rupa, ali dok se značajne reforme ne dogode, moraćeš verovati svojoj profesorici kada je važnost gradiva u pitanju.

*Možete li vaš čas da bude malo zanimljiviji?

Ovo je sjajan način da profesorica odustane od gledanja dokumentaraca i filmova u toku časa ZAUVEK. Ako smatraš da čas može biti zanimljiviji, pokušaj to suptilno da joj daš do znanja, ali nikako ovim rečima.

*Hoćete li nas pustiti ranije?

Zaista? Je li se ikada dogodilo da profesorica odluči da završi čas ranije jer je to neko pitao? Ove stvari se događaju spontano i nepredviđeno, stoga samo treba biti strpljiv.

*Zašto smo dobili toliko domaćeg zadatka?

Budimo realni – koliko god domaćeg zadatka dobili, uvek je previše. Profesori nas zatrpavaju zadacima kako bismo lakše usvojili gradivo i zabriljirali na kontrolnom. Možda bismo zapravo trebali biti zahvalni!

*Morala sam učiti druge predmete pa nisam stigla vaš

Čak i ako je istina – prećuti! Nikome nije drago da čuje da je predmet koji on predaje, barem u očima pojedinih učenika, manje važan od ostalih. Shvatamo da ti je matematika prioritet, ali neke stvari je bolje ne izgovoriti.

*Da li učimo danas nešto važno?

Za profesoricu je SVE važno zato joj ovakvo pitanje eventualno može podići pritisak, a to nikako ne želiš.

*Zaboravila sam pribor/olovku/beležnicu

Nije problem ako se ovo dogodi jednom, ali ako se neprestano ponavlja, tvoja profesorica može steći utisak da nisi zainteresovana za njen predmet. Izbacivanje iz takta je zagarantovano!

Preuzeto sa sajta www.teen385.com

 


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: