Prijemni.rs
Maturang
  • Nepresušni izgovori vas dele od uspeha


Setite se svog najluđeg sna. Ne onog sna koji dolazi kada spavate, već onog koji je vaš cilj, onog koji vam ne dâ da zaspite. U savršenom svetu bilo bi moguće ostvariti sve ciljeve bez imalo muke. Pošto svet nije savršen, prisetite se svega onoga što vas sprečava da svoj cilj i ostvarite. Ukoliko ste kao i većina drugih ljudi, spisak opravdanja za neuspeh vam je sigurno dugačak. Da li se na vašem spisku nalaze sledeće stavke?

Previše je… (teško, nerealno, lako)

Što više sebi govorite da je nešto nemoguće, veće su šanse da ćete biti u pravu. Srećom, reči deluju u oba smera. Ukoliko svim svojim bićem verujete da je nešto izvodljivo, uvek ćete moći da nađete način da to u praksi i potvrdite.

Nisam dovoljno dobar

Kada kažete da vaš cilj, odnosno životni san, nije dovoljno dobar, to znači da svaljujete krivicu na svoj cilj. Ukoliko kažete da vi sami niste dovoljno dobri, znači da ste krivicu dodelili sebi. Prestanite s pronalaženjem krivca. Prestanite da krivite sebe što niste dovoljno bogati, pametni, lepi… Besmisleno je da krivite sebe za stvari koje su van vaše kontrole. Umesto toga, iskoristite svoje vreme na produktivan način. Sigurno možete da postignete bolje od samosažaljevanja. Udahnite duboko i bacite se na posao. Vi to možete.

Nemam

Uvek će postojati nešto što vam nedostaje, zar ne? To može biti novac, vreme ili talenat. Zašto onda ne biste pokušali da promenite takvo stanje stvari? Na primer, ako mislite da niste dovoljno vešti da obavljate određen posao, prionite na dodatnu edukaciju. Potrebno je da znate šta su vam ciljevi u životu, kao i ono što vam je potrebno da biste ih dostigli. Najbolje je da zaboravite na sve ono što nemate, skoncentrišite se na ono čime već raspolažete i krenete odatle.

Nisam ja kriv

Odbijanje da priznate svoju krivicu nije isto što i odbijanje da prihvatite bilo kakvu odgovornost. Prihvatite svoje mane, ali nemojte ih koristiti kao izgovore za nepreduzimljivost. Morate da naučite da bute uspešni uprkos svojim manama.

Upropastio sam stvari jednom, upropastiću ih ponovo

Ne možete promeniti ono što se dogodilo u prošlosti. Međutim, mnogo šta se može preduzeti po pitanju onoga što tek dolazi. Ukoliko ne možete da zaboravite svoje prethodne neuspehe, vežbajte. Zapišite sve detalje tih neuspeha na list papira, a zatim taj komad papira simbolično pocepajte i bacite. Osećaćete se mnogo bolje.

Ostaviću to za drugi put

Ne odlažite svoje poteze za sutra. Nikada ne znate šta sutrašnji dan nosi sa sobom. Ukoliko ste danas odložili svoj rad za sutra, zašto mislite da će sutra biti drugačije?

Dakle, pred vama je izbor. Možete zaboraviti na opravdanja i uraditi ono što ste oduvek želeli, a isto tako možete provesti ostatak svog života pitajući se šta bi bilo da ste bili malo preduzimljiviji. Dobro je i jedno i drugo rešenje, samo odaberite ono koje vas ispunjava. Ipak, morate priznati da napuštanje komforne i sigurne zone zvuči kao mnogo uzbudljiviji izbor.

Preuzeto sa sajta www.fakulteti.edukacija.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: