Prijemni.rs
Maturang
  • Nikada ovako ne počinjite razgovor


Psihološki efekat načina na koji započinjemo rečenicu veoma je veliki. Upravo zbog toga ovih nekoliko primera ne bi trebalo koristiti u redovnoj komunikaciji.

Razgovor

Foto: Pixabay

 

1. “Da budem iskren…”

Sagovornik bi mogao da se zapita da li to znači da do sada niste bili iskreni tokom razgovora. Zbog tog dodatka naša rečenica, odnosno naš stav gubi kredibilitet.

 

2. “Bez uvrede, ali…”

Čim sagovornik čuje ove reči, već se podsvesno sprema za uvredu i razvija verbalne odbrambene mehanizme. Prilikom kritikovanja bi trebalo da budemo jako oprezni. Sagovornika možete otvoreno da pitate da li želi da čuje konstruktivnu kritiku. Radije započnite rečenicu frazom tipa “Zabrinut/-a sam zato što…”, pa onda objasnite svoj stav.

 

3. “Zvučaće glupo…”

Ova fraza stvara utisak da nemate samopouzdanja i ne verujete u ono što govorite. Pre svega vam može naštetiti u poslovnim prilikama, u kojima se od vas očekuje odlučno preuzimanje inicijative.

 

4. “Da sam ja na tvom mestu…”

U situacijama kada niko nije ni tražio vaše mišljenje, ova je fraza je svakako nepoželjna. U slučaju da neko zatraži vaš savet, izbegnite je jer njom poručujete da vi znate bolje. Umesto nje iskoristite fraze kao “Možda bi mogao/-la da pokušaš…” ili “Da li si razmišljao/-la o tome da…”.

 

5. “Možda grešim, ali…”

Jasno zauzmite svoj stav. Ako mislite da ste u pravu i čvrsto stojite iza toga, onda to i recite.

 

6. “Znam tačno kako se osećaš i…”

Čuvajte se ove fraze ako razgovarate sa osobom koja npr. tuguje zbog nečega. Nikada ne smemo da pretpostavimo da u potpunosti razumemo nečiji bol, pošto je to individualna stvar. Svoje saosećanje ili razumevanje izrazite na drugačiji način, i ne zaboravite da je u tim situacijama ljudima najčešće potrebno samo rame za plakanje i neko ko će ih u tišini saslušati.

 

7. “Samo da znaš…”

Kada se koristi u raspravama, ova fraza može da podstakne sukob i potrebu sagovornika da se brani.

 

Izvor: Domino magazin

 


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: