Prijemni.rs
Maturang
  • Noćno učenje


Neki od nas uče tokom cele godine, a neki samo pred ispit ili kolokvijum. Međutim, svima nam je zajedničko kad zagusti da zagrevamo stolicu, spremamo kafu, čaj ili drugi napitak i ne odvajamo se od knjige i to često do ranog jutra.

Da li učenje noću daje bolje rezultate od onog danju? Postoje mnogi razlozi za ovakvo učenje. Jedni uče noću zato što danju nemaju vremena zbog raznih dnevnih obaveza, dok je drugima lakše da na taj način savladaju gradivo i tako daju najbolje rezultate.

Nacionalna univerzitetska biblioteka u Hrvatskoj je jedina u Evropi koja radi 24 sata, i to iz razloga što ima puno studenata kojima najviše odgovara da uče noću. Noćno učenje traje od 21 sat do 8 sati ujutru. Mesta u ovom terminu u biblioteci ima samo za 138 studenata i obično su sva popunjena, a najviše je studenata prava i medicine.

Očigledno je da je za mnoge ovo najefektniji način učenja, ali to ne znači da je i najzdraviji. Mnogi su istraživali ovu temu i dolazili do različitih zaključaka. Po rezultatima Univerziteta u Alaidu, u poslednje vreme se mentalna aktivnost ljudi povećava noću kada dostiže svoj vrhunac, a najmanja je ujutru. Drugi misle da to nije zdravo za organizam jer mu je noću potreban san da bi se održao prirodan ritam i da bi se pravilno regenerisao.

Svi smo različiti i različito organizujemo svoje obaveze prema mogućnostima. Ključ je u umerenosti. Oni koji uče noću to rade jer su shvatili da im je to najbolje, ali u tome ne treba preterivati i treba paziti da nam to ne uđe u naviku, jer postoji veća verovatnoća da će imati problema sa nesanicom.

Insomnija (nesanica) je poremećaj sna. Osobe koje pate od insomnije se često bude i ne mogu ponovo da zaspe ili ne mogu da zaspe uopšte. Najčešće se žale da ne mogu da sklope kapke duže od par minuta ili se prevrću u krevetu i bude.

Insomnija dovodi do poremećaja dnevnog ciklusa, tako da insomanici zamene dan i noć (ukoliko su uopšte sposobni da zaspe). Insomnija dovodi do velike psihičke i fizičke iscrpljenosti i drastično smanjuje koncentraciju. Ukoliko se insomnija nastavi više noći, ona može da postane hronična i dovede do trajnog gubitka sna, što može imati teške posledice.

Preuzeto sa sajta www.studentskivodic.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: