Prijemni.rs
Maturang
  • Pet saveta najsrećnijeg čoveka na svetu


Koja je tajna sreće? Na ovo večno pitanje odgovor ima Metju Ričard, budistički sveštenik i najsrećniji čovek na svetu koji je 50 godina proveo na Himalajima i tamo pronašao recept za večnu sreću.

Metju Ričard

Najsrećniji čovek na svetu Metju Ričard s 26 godina, kao mladi naučnik, otišao je na Himalaje, postao budistički sveštenik i poslednjih 50 godina proveo učeći kako biti srećan. Čak je i nauka, preciznije istraživanje Univerziteta u Viskonsinu, dokazalo da je Ričard najsrećniji čovek na svetu. 

Njegova moć kontrole uma je zapanjujuća, a njegov mozak proizvodi nivo gama zraka (povezanih sa svesnošću, pažnjom, učenjem i pamćenjem) koja nikada ranije nije bila zabeležena u neuronauci. 

"Sreća je veština koju treba učiti“, kaže Ričard koji je podelio 5 jednostavnih saveta kako biti srećan: 

 

1. Ne brinite se

"Ne brinite se ni oko čega. Ako naiđete na neke poteškoće i probleme i ako za to postoji rešenje, uradite to. Ako ne postoji rešenje, nema smisla brinuti se jer tako problem samo postaje sve veći. Opustite se. I razmislite koje biste druge korisne stvari mogli da radite. Nađite neki drugi put." 

 

2. Trenirajte srećan život

"Postoje mnogi fundamentalni ljudski kvaliteti izuzetno bitni za srećan, ispunjen život i funkcionisanje na optimalan način, poput brižnosti, ljubavi, dobrote, unutrašnje slobode i unutrašjneg mira. Te karakteristike ne možete poboljšati bez vežbanja, a vežbanje zahteva vreme. 

 

3. Pronađite svoju strast

"Kada sam imao 20 godina bio sam zbunjen tražeći veštinu kojom bih se mogao baviti i koja bi mom životu dala smisao. U jednom trenutku morate se zapitati 'šta je to što je zaista, zaista važno. Postoji neko područje, veština koja će vas ispuniti i inspirisati. Tražite to i učinite ono što je potrebno da biste postigli željeno." 

 

4. Želite sreću svakome

"Budite altruista i poželite da svaki čovek na svetu pronađe sreću. Zašto biste ikoga isključili? Želeti nekome sreću ne znači da želite da radi loše stvari, laže, maltretira jer to nikome ne donosi sreću. Altruizam znači želeti samo dobro ljudima. 

 

5. Pomažite drugima

"Gde god odem, idem s ciljem da nekome pomognem. Zašto bih inače išao bilo gde i putovao? Savršeno mi je dobro tamo gde živim, na Himalajima. Kad god siđem s Himalaja, želim nekome da pomognem. Inače bi svaki odlazak od kuće bio gubitak vremena.

 

 


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: