Prijemni.rs
Maturang
  • Pet trikova da budete pametniji


Evo nekoliko praktičnih trikova i saveta koji će vam pomoći da brže i bolje pamtite i da budete pametniji.

Razmišljanje

Foto: Freepik.com (Created by Yanalya)

Sposobnost da učimo je jedna od najvažnijih osobina koje posedujemo kao ljudska bića.

Autori knjige "Nauka o uspešnom učenju", Piter Braun, Henri Rediger i Mark Mekdanijel otkrivaju nekoliko trikova koji će vam pomoći da tu sposobnost unapredite.

1. Stalno se podsećajte

Ne kaže se čuda radi da je ponavljanje majka znanja.

Kada pokušavate da se setite nečega već naučenog, zapravo pokušavate da oživite znanje, da ga povratite. Za to su odlične kartice na kojima ćete zapisati reč ili nacrtati nešto što će vas podsetiti na određenu stvar kada vam je to potrebno. To je, kažu, najbolji način da se brzo setite nečega jer se na ovaj način jačaju neuronske veze u mozgu.

Psiholozi to nazivaju efekat testiranja. Kartice koje služe da vas podsete na nešto su korisne jer će vam u budućnosti biti sve lakše da se te informacije setite.

2. Povezujte ideje

Što više i konkretnije možete da novu informaciju koju učite povežete sa nečim što već znate, to ćete je lakše zapamtiti.

Ako, na primer, pokušavate da naučite sve o načinu prenosa toplote, pokušajte da ono što čujete ili čitate povežete sa konkretnim stvarnim primerom - zamislite šolju čaja u rukama i kako se toplota širi na vaše ruke.

3. Sami smislite odgovor

Time što sami pokušavate da dođete do odgovora na neko pitanje, ili do zaključka na neku temu, sami dolazite do rešenja i tako ćete lakše shvatiti problem ili naučiti nešto novo, nego kada bi neko došao i dao vam odgovor.

Dakle, ne čekajte da vam se neko znanje "servira na tanjiru", već se potrudite da sami dođete do njega - to je siguran način da vam trajno ostane u glavi.

4. Ocenite situaciju

Uzmite nekoliko trenutaka da ocenite situaciju i promislite o onome što se desilo na sastanku, testu… Razmislite o tome šta je bilo dobro, šta nije, šta može da se poboljša, na šta vas to podseća…

Istraživanje sprovedeno na Harvardu je pokazalo da je samo 15 minuta izdvojenih da se razmisli o svemu na kraju dana, produktivnost zaposlenih povećalo za 23 odsto.

5. Budite svesni neznanja

Ako želite da budete pametniji, veoma je važno da budete svesni da ima mnogo stvari koje ne znate.

"Svi patimo od te iluzije. Mislimo da razumemo i znamo nešto i onda kad nije tako. Zato je super da nakon naučene lekcije, završenog projekta, napravite mini kviz za sebe da utvrdite koliko stvari ne znate", savetuju autori knjige. "To će vam pomoći da definišete svoje slabe tačke".

 

Izvor: mondo.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: