Prijemni.rs
Maturang
  • Ponašanje na ispitu


Kao i bilo koja druga situacija u životu, i prisustvo na ispitu podrazumeva određeni kodeks ponašanja kojeg se treba pridržavati. Pored kodeksa ponašanja, važno je znati i kako pristupiti rešavanju samih zadataka. 

Kako se ponašati na ispitu?

Jedna od osnovnih stavki u ovom kodeksu je dolazak pre zakazanog vremena. To je ne samo stvar kulture pojedinca, već i vrlo praktičan čin jer vam pruža mogućnost da se opustite i koncentrišete pre početka ispita.

Studenti na ispituDok čekate na ispit i razgovarate sa kolegama, izbegavajte pitanja poput onih: „Koliko si spremao ispit?”. To može biti neučtivo, a osim toga, postoji opasnost da se osetite isfrustriranim ako nakon odgovora i upoređivanja pomislite da niste učili dovoljno. To može da bude i te kako kontraproduktivno.

Kada ispit već počne, pitajte dežurnog profesora ili asistenta da li možete da koristite papir na kome ćete pisati beleške radi podsećanja i lakšeg koncipiranja svojih odgovora. Tek ukoliko dobijete dozvolu, možete to da učinite. U suprotnom biste sebi mogli napraviti problem jer se može pomisliti da na ispitu koristite „nedozvoljena sredstva”.

U tom kontekstu, izbegavajte korišćenje nedozvoljenih  „pomagala” na ispitu i dogovaranje sa kolegama. Osim što je neučtivo i nefer, možete da snosite i ozbiljne posledice ukoliko budete „uhvaćeni”. A i ako vas samo opomenu, ipak ćete skrenuti pažnju na sebe i onda će dežurati nad vama sve vreme. U tom slučaju nećete moći ni da se „pomažete”, ni da se koncentrišete.

Kako pristupiti rešavanju zadataka?

Pregledajte ceo test i procenite koliko vam vremena treba shodno težini zadataka. Pažljivo pročitajte sva uputstva i tek onda počnite sa izradom. Za slučaj da imate dilemu oko toga šta se od vas traži, ne ustručavajte se da nadležnom licu postavite pitanje na tu temu i razjasnite sve svoje nedoumice.

Neki stručnjaci predlažu da se na ispitu prvo odrade najkraći i najlakši zadaci kao neka vrsta „zagrevanja” i stimulansa za odrađivanje težih. Drugi, pak, predlažu da se prvo odrade najzahtevniji, a potom najlakši. Ipak je to individualno. Na vama je da sami procenite svoje vreme, znanje i mogućnosti. Suludo bi bilo da u ovom slučaju sledite pravila. Ne funkcionišu svi isto.

Neka vas ne hvata panika ukoliko ste se zadržali na nekom zadatku. Ispit je koncipiran tako da imate dovoljno vremena za sve, naravno, ukoliko ste se dobro pripremili.

Pažljivo sa pitanjima na zaokruživanje jer u njima može postojati mnogo začkoljica. Nemojte se zaletati. Pažljivo iščitajte i razmotrite sve opcije pre nego što se odlučite za jednu. Kod zadataka koji zahtevaju pisane odgovore, vodite računa o rukopisu. Ne dozvolite da zbog „švrakopisa” profesor i ne uzme u razmatranje vaše odgovore. Čitak rukopis je takođe stvar lične kulture, ne ostavljajte utisak nemarnosti.

Ne zaboravite na preciznost u davanju odgovora. Racionalno trošite vreme i koncipirajte koncizan odgovor koji sadrži suštinu. Ne rasplinjujte se.

I najzad, veoma je važno da test predate na vreme. U tih nekoliko minuta što biste ga produžili, ništa posebno nećete uraditi, osim što ćete sebi podići tenziju. Kada dežurni kaže da je vreme isteklo, predajte svoj rad i izađite. Od tog trenutka više ne mislite o ispitu. Sve što ste mogli, već ste odradili, zato se opustite.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: