Prijemni.rs
Maturang
  • Posledice varanja na ispitu


Varanje na ispitima poput prepisivanja, korišćenje mobilnih telefona, popularnih bubica, kamerica i sličnih pomagala su naravno lakši i „slađi” put da bez „motike”,  uz samo malo veštine i hrabrosti dođete do „hleba”, odnosno položenog ispita. Osim toga, ukoliko se odlučite na ovaj korak, pred ispit imate neograničeno vremena za gledanje televizije, odlaske na žurke, spavanje do po podne, „razvlačenje” uz petu kafu do uveče ili zabavljanje do mile volje. Ima još nešto, ukoliko učite postoji rizik da na ispitu ipak pokažete manje nego što ste očekivali. Ako varate na ispitu, ishod će biti bolji, naravno, ukoliko vas ne uhvate.

Varanje preko puškica na ispituPre nego što se ikada odlučite za ovu liniju manjeg otpora (ali težih posledica), razmotrite pažljivo šta takav čin sa sobom nosi i kakve su eventualne posledice koje možete snositi.

1. Rizikujete da vas udalje sa ispita, da padnete godinu ili da vam čak uvedu zabranu studiranja – Ovo su ozbiljne posledice po studenta i one mogu biti dugoročne. Može se dogoditi da vam zbog jednog ovakvog studentskog „ispada” onemoguće da studirate i na nekom drugom fakultetu. Ovakav dosije vam uopšte ne treba.

2. Naučićete i znaćete manje -Čak i kada mislimo da su neki ispiti ili delovi ispita beskorisni za našu buduću karijeru, to nije dovoljan razlog da se odlučimo za „podvalu”. Ukoliko malo studioznije pristupite ovom problemu, i sami ćete shvatiti da u svemu možete videti smisao, korist i vrednost, samo ukoliko to želite. Čak i nešto što smatrate najnebitnijim može biti i te kako značajno, ako ništa dugo, onda bar da shvatite da ipak možete da odolite iskušenju.

3. Trošite i vreme i novac -Sticanje obrazovanja sve nas košta mnogo vremena, mnogo novca i neizostavno mnogo truda. Varanjem na ispitima, zavaravamo sami sebe. Dok pokušavamo da sebi uštedimo truda da „zagrejemo stolicu” rizikujemo da potrošimo još više novca, još više vremena i još više energije.

4. Nema varanja bez stresa - Čak i za najiskusnije varalice, takozvane „mahere” ovaj način dolaska do cilja je stresan. Mada, ne podnose svi isto kada se nađu u rizičnim situacijama. To u mnogome zavisi od tipa ličnosti. Ipak, kakav god da je neko, ovakve situacije nisu nimalo prijatne. Nervoza i osećaj neprijatnosti su neminovne ko god bio onaj ko se u takvoj situaciji nalazi. A ne treba nikada zaboraviti, da stres ozbiljno ugrožava zdravlje. Često ga u životu ne možemo izbeći. Stres zbog nečega ovakvog ipak možemo i treba da izbegnemo.

5. Stvaranje zavisnosti ili loše navike – Ukoliko neki čin ponovimo više puta, svaki naredni put nam je sve lakše. Ni varanje nije izuzetak. Ukoliko se naviknete da tako dolazite do cilja nećete više imati kompromisa ni kada se druge situacije u životu budu nametnule. Postoji opasnost da postanete zavisnici od rizika i od lakog dolaska do cilja. E, onda će to postati deo vaše ličnosti. Ne dozvolite da izgradite takvu biografiju.

6. Sami sebi urušavate samopouzdanje - Hteli mi to ili ne, kad god dolazimo do nečega nelegalnim putem, šaljemo sami sebi poruku da nismo dovoljno sposobni da do toga dođemo regularnim putem. Sami sebe lišavamo uspeha do koga bismo došli sopstvenim trudom i radom.

Ono što je najvažnije je da sebe nikako nećete moći nazvati uspešnim studentom ukoliko vam varanje na ispitima postane praksa. Osim toga, i nije neka draž polagati ispite i znati da vi sami niste zaslužni za to.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: