Prijemni.rs
Maturang
  • Poslovi za vreme trajanja studija


U odgovarajućem trenutku, odnosno semestru, tokom studija važno je razmotriti opciju uključivanja u neki od oblika prakse, obuke, ili honoranih poslova. Osim što stoji u funkciji obezbeđenja izvora finansiranja troškova obrazovanja, to će značiti usvajanje praktičnog znanja, čime ćete sasvim sigurno podržati vašu težnju ka konstantnoj edukaciji.

Learning

Samim tim što ćete se naći u radnoj sredini, preduzećete korak ka ostvarenju postavljenih ličnih ciljeva, dok će se navedeno ponašanje posmatrati i kao prednost prilikom kasnijeg pronalaženje posla. Spremnost da učestvujete u nekom od programa plaćenog radnog iskustva doprineće vašem kompletnijem profilu poželjnog kandidata, već nakon diplomiranja.

U smislu dugoročnih ciljeva, potrebno je podsticati znanje koje je prilagođeno brzom napretku, uslovima i trendovima koji se beleže u datoj delatnosti i zanimanju. To bi značilo izbor i usmeravanje ka poslovima koji su istovremeno korisni i aktuelni. Vrstu aktivnosti treba birati i u zavisnosti od toga koliko radnih časova ste spremni da provedete na poslu tokom nedelje, ili vikenda, radi usklađenosti sa pohađanjem nastave na fakultetu.

Sticanjem iskustva u okviru područja relevantnog za vaša interesovanja i studije, identifikovaćete i potvrditi sa čim nastojite da radite, tj. koja su specifična polja rada kojima ćete posvetiti pažnju, a to je upravo značajno kada je reč o razumevanju vlastitih sklonosti i adekvatnom početku profesionalne karijere.

Čak i kada su u pitanju radne pozicije koje ne iziskuju visokokvalifikovane kadrove, ili posao koji nije usko vezan sa vašim studijskim programom, bićete u prilici da naučite korisne stvari i izgradite određene poslovne veštine.

Na prvom mestu, time ćete steći višu sposobnost rada u dogovorenim vremenskim okvirima, uz naglasak na razvijanje odgovornosti, samostalnosti, samopouzdanja, umeća saradnje sa kolegama i sl. Prethodno navedeno je potrebno posebno napomenuti, s obzirom da je neodvojivo od prakse i čini sastavni deo svakog uspešnog bavljenja odabranom profesijom.

Ključno, pored vaše inicijative, svakako je i mogućnost konsultovanja u okviru studentskih organizacija i centara za razvoj karijere. Upravo su to mesta na kojima možete ostvariti kontakte, postaviti pitanja, dobiti potrebne savete i odgovore koji vas zanimaju. 

Formiranjem prezentovanog načina razmišljanja, kao mladi i preduzimljivi ljudi, orijentisaćete se na razvoj sopstvenog potencijala, čime ćete moći da odgovorite na potrebe i zahteve tržišta rada. Istovremeno, efikasnije ćete delovati u vezi sa činjenjem budućih izbora poslova, u pogledu izmena i poboljšanja tokom karijere.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: