Prijemni.rs
Maturang
  • Pravilo 5 minuta: Direktor Instagrama i milijarder zna kako da se bori protiv lenjosti


Sledeći put kada vas nešto mrzi da uradite, probajte ovu metodu. Sigurno znate nekog ili ste se vi našli u situaciji kada ste prelistavali stotine slika na Instagramu umesto da radite nešto korisnije. Ima leka i za to. Zanimljivo je da nam savet protiv lenjosti daje baš direktor mreže koja nas često sprečava da budemo produktivni i vredni.

Kevin Sistrom

Foto: Flickr.com

Kevin Sistrom (Kevin Systrom), direktor i suosnivač Instagrama, kaže da je njegov najvažniji sat, koji ima samo za sebe, ujutru. Tada – vežba punih 60 minuta. Sistrom kaže da se budi svakog jutra i dugo vozi bicikl. Jednog dana će, kako kaže, savladati i najteže i najzahtevnije ture po Francuskoj.

On nije jedini koji vežba ujutru kako bi tokom dana bio produktivniji. Ovu naviku dele i direkor Epla (Apple) Tim Kuk (Tim Cook), osnivač Tvitera (Twitter) i Skvera (Square) Džek Dorsi (Jack Dorsey), kao i osnivač „Virgin Groupa“ Ričard Brenson (Richard Branson).

Kako im polazi za rukom da se drže ove rutine svakog jutra, čak i kada su po ceo dan zauzeti i pretrpani obavezama?

 

Pravilo „5 minuta“

Sistrom takođe ima pravilo pomoću kojeg se oslobađa odugovlačenja i lenjosti:

„Ako nešto ne želite da radite a znate da bi trebalo, sklopite sami sa sobom dogovor da to radite bar 5 minuta. Posle 5 minuta zaboravićete da ste sebi dali rok i završićete sve.“

I to jeste tačno. Setite se koliko ste puta čuli da najbolji način da se nešto završi jeste – početi. I to je ujedno najteži deo. Motivisati sebe na početak obično je najveća borba. Ali, šta kada kažete sebi da ćete raditi samo 5 minuta? Onda je mnogo lakše preduzeti prve korake.

 

Izvor: www.bizlife.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: