Prijemni.rs
Maturang
  • Pripremi se za naredni ispitni rok i položi sve ispite uz Feynman-ovu metodu!


Postoji niz taktika i metoda učenja koje vam garantuju manji ili veći uspeh u pamćenju i uspešnom polaganju ispita, ali malo koja metoda je tako korisna kao dobro staro “objašnjavanje-samom-sebi”. To su vam ponavljali od prvog razreda osnovne škole i vi im niste verovali, ali zaista ključ uspešnog učenja i pamćenja je razumevanje onoga što učimo.

Učenje

Foto: Pixabay

Da li ste nekada pokušali da naučite lekciju tako što biste je sami sebi “predavali” i objasnili rečima koje su vama bliske i jasne? Da li ste se ikada preslišavali na taj način da uzmete ulogu profesora i da objašnjavate lekciju kao da je predajete? Ukoliko jeste, sigurno ste primetili da te informacije niste tek tako lako zaboravili, zar ne?

Možda mislite da to nije ništa novo, i u pravu ste jer se radi o Feynman-ovoj metodi, tehnici pamćenja koja je ime dobila po američkom fizičaru Richardu Feynmanu. Poznatija kao “aktivan metod učenja”, ova tehnika pomaže u razumevanju nedovoljno jasnih teorija, usvajanju pojmova i bržem pamćenju velike količine informacija.

Stoga, ukoliko želite da olakšate sebi studentske dane i da spremno dočekate sledeći ispitni rok, primenite tehniku ovog dobitnika Nobelove nagrade.

Evo kako da primenite ovu tehniku:

 

1. Odredite naziv teme

Kao prvi korak, predlog je da napišite naziv teme ili pojma koji želite da zapamtite i napište na praznom listu papira. To može da bude i naslov najteže lekcije iz predmeta koji trenutno učite za ispit.

 

2. Pretvarajte se da predajte

Drugi korak je da napišete objašnjenje date teme, kao da je predajte nekome ko do sada nije imao priliku da je čuje. Ovo je ključna stavka jer tako i sebi na najbolji način objašnjavete sve što je potrebno da naučite i što do sada niste razumeli. Ukoliko samo ponavljate gradivo, možete doći u situaciju da učite napamet, a ključ dobrog i efikasnog učenja je razumevanje onoga što učite.

 

3. Pomoć knjige

Ukoliko zastanete na određenom delu ili vam i dalje nešto nije jasno, slobodno upotrebite knjige, skripte i ostale materijale koje ste koristili za učenje. Ponovo ih pročitajte, onoliko puta koliko vam bude potrebno da biste tu lekciju mogli da objasnite detaljno na papiru. Na taj način ćete izbeći situaciju u kojoj možete da pomislite da znate određeni deo, zato što ste se pomogli knjigom. Kada napišete i detaljno objasnite sve što se prethodno pročitali u materijalima za učenje, tek tada ćete biti sigurni da je gradivo usvojeno.

 

4. Pojednostavite pojmove

U knjigama se često koriste stručni i komplikovaniji izrazi. Kada budete pisali objašnjenje, pokušajte da koristite jednostavnije reči kako biste pojasnili gradivo. Na taj način ćete najbolje razumeti suštinu i najlakše zapamtiti potrebne informacije.

Pokušajte i vi da upotrebite Feynmanovu metodu za učenje, možda baš to bude ključ za uspeh u narednom ispitnom roku!

 

Izvor: studentskizivot.com

 


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: