Prijemni.rs
Maturang
  • Pronađite pravu obuku za sebe


 

 

 

"U svetu koji se danas tako brzo menja više nije toliko važno šta znate jer je vaše znanje često zastarelo.
Važno je koliko brzo učite."

Robert Kiosaki

 

Savremeno doba je nametnulo potrebu da se kroz ceo život obučavamo i usavršavamo ukoliko želimo da budemo uspešni u onome što radimo i izgradimo sebe kao kompletnu i svestranu ličnost. Nažalost, formalno obrazovanje se sporije menja i često nije u skladu sa potrebama modernog društva, a i formalno obrazovanje se najčešće završava u 20-im godinama života. Iz tog razloga sve je rasprostranjeniji stav da su učenje i stalni razvoj kroz život postali neophodni. Međutim, stalno učenje zahteva i stalni trud i nije uvek jednostavno odabrati odgovarajući pravac za razvoj, kao ni pravu obuku za sebe. Dakle, krenimo ispočetka kroz proces određivanja kakva obuka je najbolja za vas.

1. Šta je vaš cilj?
2. Izdvojte vreme za odabir prave obuke i njeno pohađanje
3. Pratite informacije o dostupnim obukama
4. Kako da se odlučite za jednu obuku u moru ponuda
5. Kako da se snađete u finansijskom pogledu
6. Budite aktivni na obuci i ne odustajte od nje
7. Dajte povratne informacije organizatoru
8. Praktikujte ono što ste naučili
9. Nemojte stati - usavršavajte se uvek
10. Nikada niste prestari ili „prepametni" za dodatno usavršavanje

Pronađite pravu obuku za sebe1. Šta je vaš cilj?

Učenje je stalan proces koji se odvija tokom čitavog života i na vama je da odredite šta, na koji način i u kolikoj meri želite da unapredite kod sebe. Kako biste izabrali pravu obuku za sebe potrebno je da imate u vidu u kom pravcu želite da se razvijate. Osnovni kriterijum za izbor prave obuke za vas su vaši afiniteti, zatim aktuelne potrebe za obukom koje vam nameću posao i život, kao i predviđanje toga kakve veštine će vam biti potrebne u budućnosti. Ukoliko imate želju da naučite neki novi jezik, da napokon savladate neki kompjuterski program koji bi vam bio koristan ili da savladate neke druge životne veštine nemojte da ostane samo na tome, aktivirajte se. Naravno, morate imati na umu i potrebe vašeg radnog mesta. Poželjno je raditi i na poslovnim veštinama koje bi potpomogle vaš napredak u karijeri. Kako biste otkrili šta bi bilo najbolje za vas, stavite sve na papir. Uradite svoju ličnu SWOT analizu (analizu vaših prednosti, mana, šansi za razvoj i pretnji) kako biste utvrdili koji vam je najbolji put za postizanje cilja. Ukoliko se opredelite za nekoliko pravaca u vašoj obuci, odredite ciljeve i pridržavajte se svog ličnog plana usavršavanja. Na kraju, napravite prioritete po kojima ćete se usavršavati. Dajte naglasak veštinama koje ćete moći najpre iskoristiti i materijalizovati.

2. Izdvojte vreme za odabir prave obuke i njeno pohađanje

Prvo što treba da znate jeste da postoji nekoliko načina usavršavanja i obuke - različiti kursevi, konferencije i predavanja, seminari za mlade, nastavak formalnog obrazovanja kroz profesionalne studije, kao i stručne knjige sa praktičnom primenom. Na vama je da se opredelite za tip obuke koji vam najviše odgovara. Bitno je i koliko slobodnog vremena imate i, ukoliko je potrebno, koliko biste vremena još mogli da izdvojite kada biste ekonomičnije upravljali vremenom. Obuka može da traje dan-dva i to su, najčešće, intenzivni kursevi ili predavanja gde za kratko vreme primite veliku količinu informacija, ali može da traje i po nekoliko meseci obezbeđujući vam dosta vremena da naučite, obradite i primenite znanje koje vam se nudi. Ukoliko u vašem gradu ne nađete željeni kurs, trebate da razmotrite i mogućnost putovanja u drugi grad. A ako vam nijedna od ovih opcija ne odgovara, uvek možete da se okrenete knjigama za usavršavanje. Naravno ovaj metod zahteva veću disiplinu jer ste sami svoj predavač, niko vas neće nadgledati niti podsticati na rad, osim vaše motivacije i želje za napredovanjem.

3. Pratite informacije o dostupnim obukama

Kada odlučite koje veštine želite da razvijete i unapredite, kada se opredelite za tip obuke koja će vam u tome pomoći, bitno je da budete dobro informisani o svim aktuelnim kursevima, predavanjima i konkurencijama, i, ako ste student, o studentskim seminarima, predavanjima i konferencijama. Sve ove informacije možete pronaći na sajtu znanje.infostud.com, a i one mogu da nađu vas ukoliko se prijavite na mejling listu ovog sajta.

4. Kako da se odlučite za jednu obuku u moru ponuda

Veoma je važno izabrati kvalitetan program obuke koji će vam zaista pružiti ona znanja zbog kojih ste i došli. U skladu sa tim, prvo što treba da uradite jeste da se raspitate o samom programu (kako je osmišljen i implementiran), o predavačima (njihov kredibilitet i metode podučavanja) i o organizatoru, i to možete uraditi na nekoliko načina.

Najpouzdaniji način dolaženja do relevantnih informacija jeste da nekoga ko je pohađao kurs koji vas zanima, a koga nađete među svojim poznanicima ili putem foruma, zamolite da vas uputi u sve što vas interesuje, dolazeći tako do informacija iz prve ruke. Ukoliko ovo nije moguće, vaš drugi saveznik u dolaženju do neophodnih informacija jeste Internet. Nađite zvaničnu prezentaciju organizatora i proverite da li je obuka koja vas zanima jedna od njihovih glavnih programa, koliko dugo se sa njom bave i koliko imaju iskustva u tome. Što je organizator obuke specijalizovaniji za određeni tip znanja, veće su vam šanse da prođete dobru obuku. Osim zvanične stranice organizatora, pokušajte preko pretraživača (na primer, Google) naći neke dodatne informacije. I na kraju, kada već imate dovoljno informacija, možete nazvati samog organizatora i razjasniti eventualne nedoumice koje još postoje.

Dakle, da biste se odlučili za pravi program obuke, potrebno je da napravite uži izbor i da za svaki pojedinačno napravite malo istraživanje. Tek tada ćete o svim potencijalnim programima imati dovoljno informacija, i, shodno tome, lakše ćete doći do pravog izbora.

početak strane

5. Kako da se snađete u finansijskom pogledu

Prvi problem na koji možete naići kada pronađete pravi kurs za sebe predstavljaju finansije. Investicija u svoje obrazovanje je strateški potez i ima za cilj da vas brže poveže sa vašim ličnim potrebama, potrebama tržišta rada i poslodavaca. Ukoliko posmatrate cenu kursa kao ulaganje u sebe i sopstvenu budućnost, videćete da u vašem budžetu verovatno može da se nađe prostora za dodatno obrazovanje.

Postoji nekoliko načina da dođete do finansija za obuku i usavršavanje. Kao prvo, ukoliko ste zaposleni, za usavršavanje poslovnih veština možete da se obratite za pomoć svom poslodavcu jer je i njemu u interesu da postanete kvalitetniji i kvalifikovaniji radnik. Ako ovo nije opcija za vas, možete da se raspitate o mogućnosti plaćanja izabrane obuke na rate, kao i o mogućim povlasticama za određene grupe građana (studenti, nezaposleni, penzioneri...) Takođe, razne organizacije pružaju besplatne obuke i možda baš pomoću njih dođete do znanja koja vas zanimaju. Međutim, ako vam ništa od ovoga ne pomaže, možete da razmotrite kupovinu ili iznajmljivanje stručne literature. Internet je, takođe, jedan od mogućih pomagala pri usavršavanju gde možete naći dosta informacija i tekstova koji će vam pomoći u razvijanju određenih veština. Osim toga, ukoliko ste student, možete uz pomoć stipendije da platite usavršavanje koje će vam koristiti kako u daljem školovanju tako i u razvoju karijere.

Ono što treba da imate na umu jeste da je ovo ulaganje koje srednjeročno treba da vam povrati novac, pa i više od toga, ako pametno iskoristite svoje znanje. Mnogi svoju prvu platu potroše na novi mobilni i slične stvari koje dodatno samo troše novac. Međutim, kako biste što više napredovali u životu treba da promenite svoju filozofiju iz potrošačke u investicionu. Dakle, ulažite u svoje znanje, uvećavajte ga i koristite na najbolji način jer će vam ono povratiti investiciju.

6. Budite aktivni na obuci i ne odustajte od nje

Kada odradite sve pripreme, kada izaberete program i organizatora, vreme je da se posvetite obuci. Na primer, jedan od najlakših načina za usvajanje znanja jeste da pažljivo slušate predavanja trudeći se da što više naučite na taj način. Dakle, sakupljajte sva znanja koja vam pružaju i, ukoliko smatrate da nešto nije dovoljno razjašnjeno, pitajte. Imajte na umu da niko od vas ne očekuje da se složite sa svime što vas uče, ali je uvek korisno imati uvid i u drugu stranu problema i sagledati ga i iz drugih perspektiva. Obavezno preuzmite materijale sa obuke, štampane ili elektronske, kako biste se kasnije, ako poželite, podsetili nečega što ste možda zaboravili, a ukoliko vam nisu obezbedili materijal, zatražite ga.

Takođe, nemojte dozvoliti sebi da odustanete od same obuke bez objektivnog razloga. Koliko znate ljudi koji su krenuli na npr. kurs stranog jezika i odustali od njega vrlo brzo ili čak kretali više puta na isti kurs i stalno odustajali? Takvih primera je mnogo, ali to su nažalost primeri kako se novac, vreme i energija mogu uludo potrošiti. Dakle, ako ste već odlučili da želite da napredujete i usavršavate se, prihvatite činjenicu da to nije lako i da zahteva odricanje, ozbiljan rad i posvećenost. Ali zato donosi i odlično slusajterezultate ako istrajete.

Nemojte dozvoliti da vam ulaganje propadne neadekvatnim angažovanjem sa vaše strane, izostajanjem sa predavanja, odsutnošću ili nezainteresovanošću. Zapamtite, došli ste da steknete nova znanja i veštine koje će vam sigurno pomoći, bilo to u poslovnom ili privatnom životu. Osim sticanja znanja, iskoristite ove obuke i za upoznavanje sa ostalim polaznicima, tj. netwotking, gde možete ostvariti nova prijateljstva i stvoriti nove kontakte koji vam kasnije mogu biti od koristi na profesionalnom planu. Kako biste bili što uspešniji u ovome, poslužite se korisnim savetima za umrežavanje.

7. Dajte povratne informacije organizatoru

Po završetku obuke, moguće je da će organizator želeti da zna vaše mišljenje o programu koji ste prošli i poželjno je da istaknite, kako negativne, tako i pozitivne aspekte tog programa. Ovako i vi učestvujete u stvaranju kvalitetnijeg obrazovanja za buduće polaznike jer ćete organizatorima dati informacije o svemu što treba da se izmeni, unapredi, a možda čak i izbaci iz programa obuke. A takođe ćete ih pohvaliti i za ono što je dobro i tako im dati dragocenu povratnu informaciju koja „osigurava" da se dobre stvari ne pokvare. Čak i ukoliko vas ništa ne pitaju, a vi imate šta da kažete, slobodno recite svoje mišljenje samoinicijativno.

početak strane

8. Praktikujte ono što ste naučili

Jednu stvar treba da zapamtite - kraj obuke nije ujedno i kraj vašeg angažovanja. Ukoliko ne primenjujete ono što ste naučili, onda ste samo bacili novac. Ono što je verovatno najteže, jeste naučeno primeniti u praksi u svakodnevnom životu i biti istrajan u tome. Jer stvaranje novih i boljih navika, promena načina razmišljanja i ponašanja na bolji način, nisu stvari koje se ostvaruju preko noći. Treba biti vrlo dosledan i istrajan u primeni novih znanja koja ste stekli, da bi ona donela prave efekte.
Pri ovome treba znati da nije ni lako odrediti gde je, u kojoj oblasti i kada, najefikasnije primeniti to što ste naučili. Dakle, nakon obuke subjektivno sagledajte svoja dotadašnja znanja i prakse i odredite šta sve možete da poboljšate zahvaljujući novim iskustvima. Razmišljajte pri tome zdravorazumski, nije svako pravilo bukvalno primenljivo i u vašoj firmi ili vašem privatnom životu, dakle, ponekad morate prilagoditi to što ste naučili vašoj situaciji. Osim toga, treba da razmišljate i kritički, ne morate složiti sa svime što ste čuli na obuci jer često se pravo rešenje za vas krije u korigovanju naučene veštine i znanja prema svojim potrebama.

9. Nemojte stati - usavršavajte se uvek

Imajte na umu da vi upravljate svojim životom i rukovodite se motivima zbog kojih ste rešili da se usavršavate. Što više obuka budete pohađali osetićete veću korist od toga. Svaka će vam, u manjoj ili većoj meri, pomoći da proširite svoje vidike, da vam se otvore nove mogućnosti i da usavršite svoje sposobnosti. U skladu sa tim, može da se zaključi da, kada se radi o dodatnoj obuci, više jeste bolje. Naime, što više znanja sakupite na raznim obukama, lakše ćete ih implementirati u svoje svakodnevne poslove postižući tako izvanredne rezultate. Sticanjem znanja iz različitih oblasti osetićete kako vam se kockice počinju sklapati i biće vam jasnija celina. Onda ćete, umesto da "prepisujete" tuđi sistem, moći sami da formirate svoje sisteme, pravila i vrednosti.

Pronađite pravu obuku za sebe10. Nikada niste prestari ili „prepametni" za dodatno usavršavanje

Slobodno se može konstatovati da su prošla vremena kada je učenje bilo rezervisano samo za određeno doba života, ono je potrebno i mladima i starijima i pripravnicima i direktorima. Bez obzira na vaše godine, radno iskustvo i već postignute uspehe, uvek postoji prostor za usavršavanje i nikada nije kasno da radite na sebi. Ako ste u poznim godinama i razmišljate, ili ste razmišljali, o promeni karijere, verovatno ste se zapitali koliko ste u koraku sa novim tehnologijama i da li bi vam, kao preduslov za takav potez, bila potrebna dodatna znanja i prakse. Ukoliko želite da otkrijete koliko ste spremni za dodatno usavršavanje, poslužite se našim kalkulatorom. Imajte u vidu da konstantno učenje nije rezervisano samo za pripadnike mlađih generacija i da je u današnje vreme postalo potreba za sve koji žele da napreduju.

Zapamtite, sve što je neophodno za početak vašeg ličnog usavršavanja jeste ambicija, želja za napredovanjem u bilo kojem pravcu i motivacija da tu želju ispunite, kao i mnogo truda i istrajnost. Kroz ovakve obuke vam se pruža mogućnost da upoznate nove ljude, da steknete nova znanja, da proširite svoje vidike i da uvećate svoju ličnu vrednost. Ne bojte se novih iskustava, ona samo mogu obogatiti vaš život. A vaša želja za usavršavanjem je vredna svakog poštovanja, bez obzira u kojoj fazi životnog ili poslovnog razvoja se nalazite.

početak strane


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: