Prijemni.rs
Maturang
  • Rešite se lenjosti uz kajzen metod: promenite se nabolje za samo 1 minut


Za promenu setio/la si se na vreme da počneš da spremaš ispit, vremena imaš na pretek, svi materijali su prikupljeni, preostaje ti samo da sedneš i da zagreješ stolicu. Samo toliko! Ono što nastupa po navici je odlaganje zato što smo "lenji" ili nam se ne uči, opet do poslednjeg trenutka. Postoji li način da se rešimo ove lenjosti i da jednom zauvek promenimo svoje navike nabolje?

Kajzen metoda

Ukoliko ti se dešava da te s vremena na vreme savlada ovakva lenjost, pokušaj da primeniš drevnu japansku metodu – kaizen! Metod kaizen potiče iz Japana a sama reč je složenica od reči – „kai“ što znači „promena“ i „zen“ što se prevodi kao „mudrost“ ili kao „dobro“. Ukoliko želiš već ovde da odustaneš jer ne veruješ da će ti savet mudraca sa Dalekog istoka stvarno pomoći da ovog puta spremiš taj ispit na vreme, savetujemo ti da nam veruješ na reč i da daš šansu ovoj metodi! Ne samo da ćeš ovaj jedan ispit spremiti na vreme, već ćeš promeniti svoje uobičajene navike na bolje.

 

Zašto je kaizen doživeo toliku popularnost?

Kaizen možemo tumačiti kao neprestano poboljšanje (kontinuirano unapređivanje). Ovaj metod možemo primeniti kako u sferi ličnog razvoja, tako i kada je reč o tvom obrazovanju i budućoj karijeri. Suština ove metode leži u usvajanju sitnih promena (naročito pogodno za one koji se teško prilagođavaju na promene) – 1 minut dnevno za poboljšanje korak-po-korak.

Bez obzira na to da li spremaš diplomski, pišeš seminarski, želiš da naučiš strani jezik ili da stekneš kondiciju i budeš redovan u teretani, kaizen metod ti može pomoći u svakom aspektu života. Tajna uspeha leži u tome što nas kaizen uči da ne postavljamo sebi suviše velike i nedostižne ciljeve koji će nas neminovno navesti na odustajanje, već da do krajnjeg uspeha dođemo postepeno korak-po-korak. Na primer, ne voliš da čitaš stručnu literaturu ali krenuo/la si na faks gde se to jednostavno zahteva. Kreni na vreme da primenjuješ kaizen metod tako što ćeš doslovno početi minut-po-minut. Danas pročitaj jednu stranicu, sutra još jednu ni manje ni više, prekosutra ponovo, i tako svaki dan. Za početak ne moraš povećavati broj stranica ali nauči sebe da budeš dosledan ovoj navici. Vremenom ćeš navići na ovaj zadatak i biće ti sve lakše i bezbolnije. Šta više sam/a ćeš osetiti potrebu da povećaš broj strana koji čitaš dnevno. To znači da smo problem rešavali u hodu, postepeno, i da je to postao način našeg života.

Kaizen metod se preporučuje i zato što jednom uvedene promene zaista traju. Takođe, tu ne postoji finalno definisan cilj, završio sam s tim ispitom i sad mogu da odmaram i da sve to zaboravim. Akcenat je na kontinuitetu i doslednosti. Naravno da će ti za sve ovo biti potrebna volja. Ali ima li bolje motivacije od saznanja da svakim danom, sve više napreduješ i radiš na sebi?!

Da je ova metoda itekako efikasna govori ti i činjenica da se ona uveliko primenjuje u biznisu i da ćeš od velikog broja uspešnih čuti da praktikuju kaizen metod. Poenta kaizena je težnja za kontinuiranim unapređenjem života ili biznisa, tako da to postane vaš sastavni deo.

Kod koga ova metoda neće biti učinkovita? Kod onih koji smatraju da sve znaju, da sve rade najbolje, da oni ne moraju da se menjaju ili usavršavaju, da je kod njih sve savršeno i da im ne treba nikakva pomoć. To je samo znak naše sujete.

Kaizen metoda ne osporava to da je neko ekspert u svojoj oblasti, ne osporava da vi najbolje znate kako funkcionišete i kako učite, već da se trudite da konstantno napredujete i razvijate se.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: