Prijemni.rs
Maturang
  • Saveti za bolje pamćenje i funkcionisanje učenja studenata


S obzirom na sadržaj i tempo svakodnevnog života, u prilici smo da pamtimo sve veći broj informacija. Međutim, i pored savremene tehnologije koja je na raspolaganju, neophodno je redovno primenjivati i razvijati tehnike učenja i memorisanja. Konkretno, za mlade ljude i studente je naročito značajno održavanje i prilagođavanje koncentracije i, po tom osnovu, podsticanje sposobnosti pamćenja.

Učenje

Foto: Wikimedia

Kada počnete da čitate gradivo, formirajte pojedine delove tako da oni čine smislen opseg. Prvo, izložite sve što znate, odnosno sve do tada naučeno. Potom se fokusirajte na deo koji bi objedinio sve što će biti definisano kao »novo znanje«.

Isto tako, lekciju možete podeliti na segmente. Pri tome, uvodne informacije će označiti početak učenja i misao koja će vas dalje voditi ka onom što je težište gradiva. Potom, obuhvatite skup izraza i objašnjenja sačinjen od centralnih informacija potrebnih za prosuđivanje materije gradiva. Obavezno sumirajte stečeno znanje i shvatanja, kako biste predstavljena gledišta mogli ukratko oblikovati i rezimirati. Sve pomenuto trebalo bi da bude dovoljno upečatljivo, u cilju učinkovitog pamćenja gradiva.

Ukoliko uz sve pomenuto, dok učite, težite ka uočavanju bliskosti teorijskog i praktičnog dela, doprinećete tome da se savladano gradivo duže zadrži u vašoj memoriji.

Sposobnost memorisanja gradiva možete uvećati na način da sve što je prikazano u okviru lekcije povežete u priču koja će, svakako, biti dovoljno obuhvatna, ali prvenstveno pogodna vama za razumevanje. Samim tim, olakšaćete njeno pamćenje. Istovremeno, dodatni benefit ostvarićete uz istovremeno zapisivanje samostalno formiranog teksta za učenje. U vezi sa tim, česta tehnika kreiranja slike na osnovu pročitanog gradiva, konaćno, značiće vizualizaciju sa kojom se upravo postižu bitni efekti pamćenja.

Dalje, obraćanje pažnje na detalje pri učenju konkretnih pasusa posmatrajte kao asociranje na celokupnu lekciju. Naime, kada upamtite određene, karakteristične objekte poglavlja, pravilno razmišljanje o načinu na koji su međusobno združeni usloviće lakše i ispravno razumevanje za vas.

Osim toga, kada ste već u mogućnosti da pouzdano i postojano interpretirate datu definiciju, formulu ili celokupnu lekciju, prilikom rešavanja pitanja sa više ponuđenih odgovora nećete biti u neodumici kada je reč o izboru tačnog odgovora.

Čak, i nakon načinjene greške pri pripremanju ispita, pogrešan odgovor vas može kasnije, u pravom trenutku, podsetiti i odvesti ka prihvatljivom rešenju.

Pored uobičajenih metoda (čitanje, slušanje, praktikovanje gradiva), učenje može biti zasnovano i na zabavnim načinima, a koji stoje u funkciji boljeg memorisanja. Na primer, učenje ključnih reči i pojmova pokušajte prizvati u sećanje kroz formiranje, vama pogodnih, akronima.

Stoga, posebno sada - dok ste posvećeni studijama, nastojte razmotriti tehnike i alate kako biste obezbedili brzo i adekvatno usvajanje znanja. Ovo će vam naročito koristiti tokom perioda konstantnog učenja, tj. za vreme ispitnih rokova.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: