Prijemni.rs
Maturang
  • Saveti za maturante koji se okreću narednom upisnom roku


Za sve maturante koji će uskoro steći status studenta upisom na odabrani fakultet, predstoji najduži period odmora do sada. Međutim, za maturante koji nisu zadovoljni ostvarenim učinkom na prijemnom ispitu važi da će u narednom periodu doneti par ključnih odluka.

Naredni upisni rok

Prvo, budite obazrivi u smislu pravilne procene vašeg vremena: da li ćete pokušati da obezbedite svoje mesto već tokom drugog upisnog roka ili smatrate, na osnovu trenutnih mogućnosti, da bi bilo korisnije naredni pokušaj odložiti za godinu dana.

Naravno, ukoliko razmatrate priliku da konkurišete u okviru drugog upisnog roka, vaše šanse će umnogome zavisiti od uslova koji su nastali nakon objavljivanja konačnih rang-lista, tj. od slobodnih mesta na pojedinim fakultetima. U tom slučaju, vaš sadašnji prioritet je da preuzmete novu odgovornost – da se sa ostalim kandidatima takmičite za manji broj preostalih mesta.

Još jednom, temeljno razmislite o sopstvenim interesovanjima i budućem profesionalnom pozivu – kojoj oblasti zanimanja biste posvetili naredne godine obrazovanja, odnosno, šta ste spremni da izučavate na studijama.

Polaganje prijemnog ispita u prvom ispitnom roku vrednujte kao iskustvo. Na osnovu njega, trebalo bi da znate šta je uzrok vašeg nezadovoljavajućeg  rezultata: da li je u pitanju vremenski nedovoljna priprema, ili, niste bili u pravoj meri usmereni, tj. koncentrisani, na pojedina pitanja i zadatke prilikom izrade prijemnog ispita.

Usled toga, jasno sagledajte način na koji ste se pripremali, ukažite sebi na učinjene propuste i pokušajte da ih ispravite. Proširite metode učenja i uvrstite što više provera znanja, u vidu samostalnog testiranja.

Na primer, pošto su često praktični zadaci navedeni među poslednjim, ukoliko ih predmet koji polažete sadrži, možda bi trebali uzeti u obzir predlog da njihovom rešavanju prvo posvetite pažnju, kada ste u potpunosti odmorni i imate dovoljno vremena.

Naime, pozitivno je upravo to što sada vi najbolje znate koje preporuke i smernice ćete primeniti za naredno polaganje.

S obzirom da ćete se još jednom angažovati po pitanju ostvarenja cilja i upisa na željeni fakultet, a što će zahtevati da budete usmereni i fokusirani, potrebno je obezbediti neophodan nivo energije koji bi mogao da odgovori vašem narednom pokušaju. Zbog toga, nastojte da osigurate za sebe i odgovarajući predah, naročito tokom letnjih meseci. Pravovremeni odmor učiniće vam olakšanim učenje sa razumevanjem, pogotovo zbog činjenice da je potrebno upamtiti značajan obim pojmova i podataka.

Takođe, nastojte da tokom naredne pripreme pokažete adekvatnu zainteresovanosti i ozbiljnost, počevši od organizovanja i pristupa učenju, pa sve do samog polaganja prijemnog ispita.

Bez obzira na to kada ćete iskoristiti pravo na naredni pokušaj, težite ka tome da studije za koje konkurišete objedinjuju ono što vas najviše zanima, nešto što je vredno vašeg vremena i truda, i što će, istovremeno, podsticati razvoj vaših potencijala.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: