Prijemni.rs
Maturang
  • Saveti za pojačavanje kreativnosti


Iako kreativnost ne može da se izmeri, postoji nekoliko načina da oslobodite svoj um i u potpunosti se prepustite kreativnom procesu.

Boje u kreativnom procesu

Usudite se da budete različiti

Ne plašite se ako se ne uklapate u prosečne kalupe društva već slobodno iskazujte svoje misli i osećanja. Ne plašite se stava okoline o vašim idejama već dozvolite da vas povedu ka kreativnosti.

 

Pomozite ljudima da vas shvate

Odrasli često umeju da budu tvrdoglavi i zatvoreni za sva shvatanja koja se razlikuju od njihovih. Ukoliko imate svežu i kreativnu ideju koja se njima ne dopada, izbegnite sukob i pokušajte da im objasnite pozitivne strane svojih stavova.

Promenite okolinu

Stres često staje na put kreativnosti. Kada osećate neizdrživ pritisak prouzrokovan stresom, probajte da na kratko promenite svoju okolinu tako što ćete se smestiti u opuštajuću baštu ili na balkon uz omiljenu muziku.

Određeni muzički žanrovi utiču na rad moždanih ćelija. Ako ste pod stresom, pokušajte da se smirite uz tonove klasične muzike. Ukoliko osećate potrebu za inspiracijom i neobičnim idejama, potražite ih uz brzi ritam pop muzike.

Pijte dovoljno vode

Ako vam je telo dehidrirano, mozak neće biti u stanju da pravilno funkcioniše. Voda održava telo budnim tako što otklanja umor i malaksalost. Uz dovoljnu količinu vode vaš mozak će se uspešno prepustiti kreativnom procesu i smisliti ideje koje su dehidriranom umu nedostižne.

Ne uskraćujte sebi odmor

Ako ste umorni nemojte da forsirate svoje telo već napravite pauzu za kratku dremku ili šoljicu čaja. Svež i odmoran um bolje radi i brže dolazi do kreativnih misli. Sposobnost mozga da se koncentriše nije neograničena i morate mu dozvoliti da se s vremena na vreme odmori.

Bavite se različitim aktivnostima

Tek kada se posvetite različitim aktivnostima bićete u stanju da jasno sagledate svet oko sebe. Mnogi aspekti života bolje funkcionišu kada se kombinuju jedni sa drugima. Uskladite se sa svojim telom, otvorite um i brzo ćete osetiti nalet kreativnosti.

Preuzeto sa sajta www.srednjeskole.edukacija.rs

 


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: