Prijemni.rs
Maturang
  • Saveti za učenje za vizuelni tip


Najlakše učite kada imate vizuelno predstavljen materijal pred sobom; slike, infografici, video materijali, skripte kao bojanke znači da ste spremni za rad. Pisali smo o različitim tipovima i stilovima učenja, među njima i o vizuelnim tipovima osoba odnosno “vizuelcima”. Ukoliko se i vi nalazite u ovoj grupi, evo nekoliko praktičnih saveta koji će vam olakšati učenje.

1. Gledajte video

Ne čudi da su video snimci kao stvoreni za vizuelce. Gledajući različite dokumentarce, tutorijale, pa čak i video prenose predavanja možete znatno više naučiti nego na neki drugi način. Kvalitetni tutorijali danas su pravi kovčeg sa blagom kada je reč o dodatnom obrazovanju i samostalnom usavršavanju. Bilo da li ćete se prijaviti na neki YouTube kanal ili ćete koristiti neke od platform za online učenje, garantujemo vam da ćete pronaći video materijale za najrazličitije teme.

2. Ukoliko vam nešto nije jasno, tražite da vam se to praktično objasni

Osobe vizuelnog tipa lakše uče kada mogu konkretnu stvar videti na delu. Kada god je moguće, zamolite profesora ili asistenta da vam predstave problem kroz demonstraciju. Kada budete videli kako se to konkretno primenjuje, biće vam lakše da to razumete i usvojite.

3. Napravite grafikone i tabele

Kada spremate ispit pokušajte da organizujete informacije koje je potrebno da naučite u tabele i grafikone kada god je to moguće. Bitno je da informacije, naročito ukoliko se radi o velikoj količini informacija, organizujete i predstavite ih sebi vizuelno. To ne moraju biti remek dela i profesionalno odrađeni grafikoni, bitno je da je vama poenta jasna.

4. Napravite pregled gradiva

Ovo će vas “koštati” ekstra vremena, ali biće vam više nego korisno. Pročitajte lekciju ili material za učenje i izvucite na papir ili u svasku najvažnije teze. Ono što dodatno olakšava učenje jeste da teze pišete u tabovima ili po brojevima, tako imate pregledno šta i koliko je potrebno naučiti.

5. Pišite

Potrebno je da hvatate beleške na predavanjima, dok pišete vi ćete pamtiti ono što ste zabeležili. Isto tako, kada ponavljate gradivo ili se preslišavate za ispit, pišite! Vežbajte odgovore na pitanja tako što ćete ih zapisivati. Ovakva aktivnost naravno da duže traje od usmenog preslišavanja, ali za vizuelne tipove znatno je korisnije kada sve zapisuju.

6. Napravite mape uma

Ovo nije tako teško kao što može izgledati na prvi pogled. Potrebno je samo malo vežbe i vrlo lako ćete savladati ovu veštinu. Predstavite lekciju ili materiju za učenje vizuelno, ne samo da će sve informacije koje je potrebno naučiti biti organizovane na jednom mestu, već će bit ii lepo i zanimljivo predstavljene uz ilustracije što vizuelnim tipovima dodatno olakšava pamćenje.

7. Ne zaboravite prazan prostor

Koliko god da vam je lakše da učite uz ilustracije, boje, crteže, itd, prazan prostor na papiru je preko potreban iz vrlo jednostavnog razloga. Previše informacija, “prenatrpanost” na papiru može biti sasvim kontraproduktivna. Jednostavno biće vam teško da se snađete u tom moru informacija, zato pažljivo organizujte sve informacije i ostavite uvek “slobodnog prostora”.

8. Koristite simbole

Ovaj princip ste već sami primenili, zar ne? ukoliko na primer spremate ispit iz knjige ili skripte koja ne sadrži tabele, grafike, fotografije itd, već isključivo duge tekstove pokušajte da olakšate sebi učenje tako što ćete tekst obeležavati određenim simbolima. To mogu biti izmišljeni simboli koje ćete samo vi razumeti, bitno je da označite delove teksta na koje treba posebno skrenuti pažnju. Kada budete reprodukovali naučeno (na ispitu), odmah ćete se setiti tačne stranice ili dela teksta koji ste obeležili posebnim simbolom.

9. Koristite kartice

Kada krećete na ispit ili na odbranu seminarskog rada, u ruci imate beleške, zar ne? Kada god vam situacija to dozvoljava, napravite fleš kartice koje uvek možete poneti sa sobom bilo kako biste se preslišavali u prevozu ili kada izlažete seminarski rad pred kolegama.

10. Napravite prezentaciju

Pravljenje prezentacije može biti više nego zabavno, šta više korisno. Napravite prezentaciju kroz koju ćete predstaviti naučeno za predstojeći ispit. Dodatna dobit od toga je što prezentaciju možete prebaciti na mobilni telefon i uvek je poneti sa sobom da se preslišavate. Zanimljiv i privlačan material uvek je lakši za učenje.

11. Generalna proba

Osobama koje su vizuelni tip znatno je lakše da nešto zapamte i kasnije da to primene ukoliko su to videli i primenili. Kako to možete primeniti na učenje? Jednostavno, zamislite sebe na ispitu kako radite test ili odgovarate na pitanja. U svojoj glavi iscenirajte sve moguće scenarije koji vas očekuju na ispitu.

12. Šta vam može odvući pažnju?

Kao vizuelnom tipu, najviše vam smetaju pokreti i aktivna dešavanja pored vas. Ukoliko morate ozbiljno da se posvetite učenju, nikako to nećete uspeti ako u prostoriji gori upaljen TV ili ako se u prostoriji nalaze druge osobe. To je razlog zašto osobe vizuelnog tipa vole da uče sami, izolovani od svih dešavanja.

Preuzeto sa sajta www.studentskizivot.rs

 

 


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: