Prijemni.rs
Maturang
  • Sedam stvari koje ne treba raditi čim se probudite


Po jutru se dan poznaje, ali samo retki srećnici uživaju da ustaju "zorom". Većina ljudi ima brojne rituale i navike kojim se "natera" da ustanu iz kreveta, ali često radimo neke stvari potpuno pogrešno.

Buđenje

Ovo je sedam stvari koje za koje je većina nas "kriva" da radi odmah po buđenju, a ne bi trebalo.

  1. Ne pritiskati "snooze" na alarmu. Stručnjaci za kvalitetan san kažu da to nije dobra ideja, jer ćete samo ponovo zaspati i zatim ćete opet morati da se naglo probudite. Rezultat? Osećate se umorno i bezvoljno.
  2. Nemojte ostati sklupčani u krevetu. Bolje se protegnite u ležećem položaju. Što bolje istegnete mišiće to ćete se bolje osećati, a rešićete se i dela stresa uoči početka novog radnog dana.
  3. Ne proveravajte e-mail čim se probudite. Umesto toga dan počnite pozitivnim mislima i planovima za ostatak dana.
  4. Nemojte zaboraviti da namestite krevet. Verovali ili ne, stručnjaci ovu jednostavnu naviku povezuju s produktivnošću koja sledi u ostatku dana.
  5. Nemojte odmah posegnuti za šoljicom kafe. Između 8 i 9 sati ujutro, kažu eksperti, ljudsko telo proizvodi veće količine hormona kortizola, koji reguliše količinu energije u organizmu. Ako popijete kafu pre 9.30, smanjićete proizvodnju kortizola i automatski imati manje energije.
  6. Ako možete, probudite se u zoru ili kasnije, a ne dok je napolju još mrak. To je važno zbog "biloškog sata" koji se lako poremeti ustajanjem pre svitanja. Ako je napolju još mračno kada se ustajete, upalite svetla u stanu i razgrnite zastore u iščekivanju dnevne svetlosti.
  7. Pripazite na svoje jutarnje navike. Prema istraživanjima, ujutro je naša snaga volje najslabija, stoga su navike koje imamo najbitnije. Ustati na vreme, doručkovati i spremiti se za izlazak u "automatskom modu" sačuvaće vam energiju za ostatak dana.

 

 

Izvor. www.rs.n1info.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: