Prijemni.rs
Maturang
  • Spavanje do kasno vikendom može biti štetno


Ranije studije su pokazale da pomeranje prirodnog ciklusa bioritma može negativno uticati na vaše zdravlje. Nove studije pokazuju da menjanje navike spavanja tokom vikenda mogu imati isti efekat.

Novo istraživanje stiže sa univerziteta u Pitsburgu i u okviru njega je posmatrano 450 žena i muškaraca, za nedelju dana. Skoro 85 posto učesnika je spavalo do kasno preko vikenda, prenosi Lifehacker.

Istraživanje je otkrilo da, što je veća razlika u satima spavanja tokom radnih dana i vikendom, veći je rizik od smanjenja pozitivnog holesterola u organizmu, a povećanja triglicerida, otpornosti na insulin i indeksa telesne mase.

Studija ipak navodi da se ograđuje od detaljnih zaključaka o tome kako ovo može dugoročno loše da utiče na vas ali savetuju da se trudite da u približno vreme ustajete i radnim danima i vikendom. Takođe navode da sve ovo dolazi u obzir ukoliko imate dovoljno sna, generalno, između šest i osam sati. U suprotnom, san je na prvom mestu jer može imati velike posledice na zdravlje.

Preuzeto sa sajta www.bizlife.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: