Prijemni.rs
Maturang
  • Šta je velik ego i šta je velik i zdrav ego


Nezdravi ego uvek želi više. Uvek želi da bude više. Nikada ne uživa u onome što jeste...

Ego zapravo može biti izvor velike patnje. Ego predstavlja uverenja koja imamo o samome sebi. To su naše misli, osećanja i uspomene. To je kombinacija racionalnog, moralnog, intuitivnog i instinktivnog. Ego se zapravo vrlo često definiše kao nešto loše i negativno. Ali ego može predstavljati nešto dobro, otvoreno i ljubazno.

Koja je uloga ega?

Ego je očigledno potreban iz različitih razloga. Ego je onaj koji nam govori da nešto radimo krivo, da s time prestanemo ili da ispadamo glupi. Racionalni ego nam govori da ne razmišljamo logično ili da se ne ponašamo primereno. Zbog ega znate što treba napraviti da više ne budete tužni ni ljuti.

Zašto zbog ega patimo?

Ego ima svoje nedostatke, što je sasvim prihvatljivo. Ako je ego konstantno ljutit, fokusiran na samoga sebe, depresivan ili tvrdoglav, tada su očigledno potrebne promene. Uz sve to, ako zbog vašeg ega ispašta veliki broj ljudi, tada treba poraditi na njemu.

Ego deluje na različite načine, ne mora uvek biti bezobziran. Ako vaš ego uvek iznova ispašta, tada ste verovatno fokusirani na to da zadovoljite očekivanja i želje drugih ljudi. To nije uvek lako zaustaviti, ali ćete se osećati mnogo bolje kada jednom počnete.

Šta je to veliki ego?

Veliki ego predstavlja veliko samopouzdanje i problemi sa egom nastaju onda kada se on ne želi prilagoditi promenama. Uvek treba verovati u napredak i razvoj.

Preuzeto sa www.lovesensa.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: