Prijemni.rs
Maturang
  • Stavovi, afirmacije i vizualizacija


Stavovi su rezultat našeg načina razmišljanja i viđenja života i sveta oko sebe. Oni su oličenje našeg karaktera, ali i vodilje našeg ponašanja i življenja. Vrlo često je u životu neophodno praviti kompromise radi lakšeg dolaženja do željenog cilja. To znači da vrlo često moramo da korigujemo svoje stavove, promenimo ponašanje da bismo napredovali i učili.

Kako stavovi utiču na naš život?

Stavovi u velikoj meri utiču na naše ponašanje, a samim tim vrlo često i na naše greške. Pogrešan stav uslovljava loše raspoloženje i loše postupke. Promena istih može ne samo da vas poštedi neprijatnosti, već i da vam donese mnogo više dobrobiti nego što možete i da zamislite. To samo ukazuje na moć koju stavovi imaju u usmeravanju našeg života.

To znači da vam stavovi u mnogome mogu olakšati studentske obaveze. Ponekad čak i mnogo više nego što to može da uradi lakši sistem školstva ili posedovanje više novca zarad lagodnijeg studentskog života. Da biste sebi olakšali život, valjalo bi da korigujete sve ono što vas ometa u dosezanju cilja. Promeniti karakter je nemoguće. Ljudi su takvi kakvi jesu i uzalud bi bilo pokušavati promeniti karakter. Promena stavova i ponašanja je nešto što se vežba i moguće ih je korigovati.

Šta predstavlja afirmacija?

Afirmacija je neka vrsta stava koja najbolje opisuje vaše želje i ambicije. One najefektnije afirmacije su lične, pozitivne i odnose se na sadašnjost. Da biste mogli validno da koristite afirmacije izgovarajući ih, morate prvo jasno da odredite šta želite i svoju želju stavite na papir. Napišite na primer: „Ja sam sjajan student. U potpunosti preuzimam odgovornost za svoje obrazovanje. Učim sa uživanjem i gradim sebi karijeru kakvu želim.”

Možda će vam izgledati čudna ova opširnost u saopštavanju želja, ali delotvorne afirmacije moraju biti detaljne i precizne. Veoma je važno da ove afirmacije ponovite više puta u toku dana, dok sami sebe ne ubedite u njihovu istinitost i ne počnete zaista i da se ponašate onako kako želite. To možete da radite naglas i pred ogledalom, veoma je efikasno, a tako ćete sebe najlakše ubediti u ono što izgovarate. U tome i jeste tajna, da sebe ubedite da sve možete.

Šta je vizualizacija?

U ovu svrhu koristimo još jednu tehniku: vizualizaciju. Uz pomoć ove tehnike možete da postanete i najbolji student, i maestralni vozač, i perfektni kuvar, i najbolji igrač hokeja na ledu, šta god da poželite. I ostvarenje svih vaših studentskih želja i ciljeva je moguće ako jednostavno sebe zamislite kao uspešnog i ostvarenog studenta.

Evo, kako da ovo sprovedete u delo. Odaberite neki cilj, nešto što želite da dokažete. Onda opišite to do najsitnijeg detalja, kako u tom trenutku izgledate, šta čujete, šta osećate. Kada to detaljno osmislite, treba još samo često da mislite na taj događaj ili situaciju i jasno zamislite sve što i prvi put.

I ova tehnika je veoma korisna na putu korigovanja vaših loših navika, stavova ili ponašanja. Kao i u svemu, ukoliko želite promenu življenja i učenja, morate biti istrajni u onome što radite.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: