Prijemni.rs
Maturang
  • Studiranje na isturenim odeljenjima (jednica visokoobrazovne ustanove van sedišta)


Primetan je trend da se u poslednjih nekoliko godina otvarilo mnogo isturenih odeljenja visokoobrazovnih ustanova u manjim sredinama. Studiranje na ovim jedinicama visokoobrazovnih ustanova van sedišta (kako im je zvaničan naziv) ima svoje prednosti i mane. U saradnji sa Komisijom za akreditaciju ispitali smo način na koji funkcionišu ova odeljenja i pokušaćemo da rešimo sve nedoumice oko upisa ovih odeljenja. Sajt Prijemni.infostud.com sarađuje sa Komisijom za akreditaciju, te su sve studije koje možete pronaći putem pretrage na našem sajtu akreditovane.

 

Studiranje na isturenim odeljenjima se razlikuje od fakulteta do fakulteta i kvalitet nastave umnogome zavisi od organizacije unutar konrektne visokoobrazovne ustanove. Ipak, moguće je pronaći neke zajedničke tačke koje generalno važe za sva isturena odeljenja. U narednoj tabeli moguće je videti prednosti i mane studiranja na ovaj način:

 

Karakteristika obrazovanja

Studiranje u sedištu visokoobrazovne ustanove

Studiranje na isturenim odeljenjima

Izvođenje nastave

Predavanja se najčešće odvijaju uz puno prisustvo profesora tokom cele nedelje. Studenti imaju mogućnost lične komunikacije sa profesorima i u njihovim kabinetima.

Predavanja uz prisustvo profesora se odvijaju ređe s obzirom da profesori treba da putuju. Veći teret održavanja nastave pada na asistente.

Prateći resursi tokom studiranja

Ukoliko se studira u samom sedištu studentu su na raspolaganju svi resursi koje nudi visokoobrazovna ustanova.

Fokus je najčešće samo na izvođenju nastave, a studenti su često uskraćeni za dodatne pogodnosti tokom studiranja (vannastavne aktivnosti, gostujući predavači, sportske aktivnosti, biblioteka, računarski centar i tsl.)

Mogućnost direktnog kontakta sa profesorom tokom čitave radne nedelje

Profesori najčešće imaju svoje kabinete, te ih je moguće lično kontaktirati.

Lična komunikacija sa profesorom je ređa, te se većina komunikacije odvija putem e-maila ili telefonom.

Studentsko organizovanje

U sedištima ustanova obično postoje predstavništva studentskih organizacija, studentski parlament...

Na isturenim odeljenjima najčešće studira mali broj studenata, te prilke za studentsko organizovanje zavise od njih samih.

Lokacija

Sedišta visokoobrazovnih ustanova su najčešće smeštena u velikim gradovima.

Jedan od ciljeva isturenih odeljenja je da učine obrazovanje dostupnijim i mladima u manjim sredinama.

Troškovi studiranja

Studiranje u sedištu često znači i selidbu, te prateći troškovi studiranja mogu biti veći za troškove života i stanovanja u većem gradu. Sa druge strane u sedištima su dostupniji studentski domovi - kampusi.

Troškovi studiranja van sedišta su obično manji jer student nema potrebu za selidbom i promenom mesta stanovanja. U manjim sredinama ne postoje studentski domovi.

Akreditacija (priznatost)

Sedišta visokoobrazovnih ustanova su prva prošla proces akreditacije i status njihove akreditacije je moguće proveriti putem pretrage na sajtu Prijemni.infostud.com ili na sajtu Komisije za akreditaciju.

Akreditacija isturenih odeljenja je i dalje u toku (počela je sredinom 2011.) i veliki broj ovih odeljenja i dalje nije akreditovan i priznat od strane Ministarstva prosvete i nauke.

Postojanje prakse

Postojanje prakse je generalno slaba tačka visokog obrazovanja u Srbiji, a organizacija praksi studentima je češća u sedištu ustanove.

Organizacije prakse u isturenim odeljenjima najčešće zavisi od sposobnosti ljudi koji vode odeljenje. U isturenim odeljenjima veća je odgovornost studenta za pronalaženje adekvatne prakse.

Diploma

Bez obzira da li je student studije završio na isturenom odeljenju ili u sedištu, diploma koja se dobija je ista u oba slučaja. Moglo bi se reći da su isturena odeljenja na ovaj način u prednosti za studente kojima je primarni cilj diploma (u odnosu na znanje) jer su neretko kriterijumi za prolazak ispita niži na isturenim odeljenjima.

 

Pored isturenih odeljenja, fakulteti i visoke škole sve češće pribegavaju izvođenju nastave na daljinu, putem DLS sistema (distance learning). Pošto je ova oblast tek u povoju u Srbiji potrebno je dobro se raspitati o načinu i uslovima studiranja na ovaj način.

 

Prijemni.infostud.com i Komisija za akreditaciju savetuju svim budućim studentima da provere status akreditacije ustanove, studijskog programa ili smera koji upisuju što mogu učiniti putem pretrage na sajtu Prijemni.infostud.com (ako je u rezultatima pretrage - akreditovan je J ) ili putem vodiča na sajtu Komisije.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: