Prijemni.rs
Maturang
  • Susret sa prvim ispitom


Brucoši obično prvi ispit ili test doživljaju kao bauk. Ukoliko se pridržavate nekih korisnih saveta, uopšte ne mora tako da bude. Jasno je da je nemoguće suočiti se sa nečim prvi put bez stresa i nervoze, ali bar je moguće svesti ih na najmanju moguću meru tako da nas ne ometaju u postizanju željenog cilja: polaganja ispita, kolokvijuma ili testa.

Brucoši na prvom ispitu1. Opustite se -Da biste mogli da se koncentrišete veoma je važno da ne budete u grču. Da biste se opustili, možete sa sobom poneti neko osvežavajuće piće da vas malo opusti. Ne zaboravite da je unošenje tečnosti i te kako važno za funkcionisanje organizma.

2. Organizujte se – Kada dobijete test, lepo ga pogledajte u celosti i procenite koliko vam vremena za šta treba. Proanalizirajte težinu zadataka i prvo odradite one za koje smatrate da će vam trebati najviše vremena. Ne gubite vreme na zveranja unaokolo i na razmišljanje o tome kakav će ishod testa biti, to u  tom trenutku ne treba da vas zanima. Koncentrišite se da odgovorite na zadatke na najbolji mogući način, a to će svakako rezultirati dobrom ocenom.

3. Budite koncizni – Veoma je važno da se ne rasplinjujete nepotrebno. Neka vaši odgovori budu konkretni i odmah dajte sušinu. Nažalost profesori vrlo često nemaju preterano mnogo vremena da se udubljuju u iščitavanje nebitnih informacija ili da vas slušaju tokom ispitivanja kako idete naokolo a ne u suštinu postavljenog pitanja. Ukoliko mu ne ponudite odgovor na pitanje u prvih nekoliko redova ili u prvih nekoliko rečenica tokom odbrane ispita, misliće da ne znate odgovor, pa se neće ni udubljivati. Osim toga, i vama je lakše da date koncizan i sadržajan odgovor i da ne gubite vreme na nepotrebno detaljisanje.

 4. Budite pažljivi – Brzopletost je jedan od najčešćih ometajućih faktora kod polaganja ispita. To se posebno odnosi na testove u kojima imate više ponuđenih odgovora od kojih treba da odaberete jedan. Iščitajte pažljivo pitanja. Neka od njih mogu biti takozvana trik pitanja, a u odgovorima vrlo često kriju dvosmislice. Nekada je između dva ponuđena odgovora razlika minimalna. Iščitavajte ih koncentrisano i sa razumevanjem. I naravno, ne pribegavajte „eci, peci, pec” varijanti izrade testa. Verovatnoća je ista kao i da „ubodete” loto kombinaciju  za „sedmicu”.

5. Dajte precizan odgovor na postavljeno pitanje – Verovali ili ne, na ispitima se više poena gubi kada se na pitanje ne odgovori precizno nego kada se da pogrešan odgovor. Imajte na umu da profesori posvećuju dosta vremena pri kreiranju pitanja, tako da možete biti potpuno uvereni da pitanja koja se na]u na ispitu nisu tu bez razloga  i zahtevaju najbolji mogući odgovor.

6. Iskoristite vreme maksimalno – U slučaju da imate pismeni ispit i da završite ranije, uvek uradite reviziju onoga što ste napisali. Ispravljanje makar i jedne računarske greške ili dodavanje ideje ili primera može vam doneti dodatne poene i bolju ocenu. Neka vas ne uznemiravaju oni studenti koji deluju kao da su sve završili i koji nakon 20 minuta predaju test. Neki od njih su samo došli nepripremljeni na test i iskoristili mogućnost da vide kako sam test izgleda, jer ih to ništa ne košta.

7. Budite smireni – Sigurno je da ćete se na ispitima susresti sa nekim veoma teškim pitanjima. Teška pitanja predstavljaju metod kojima se profesori služe kako bi razdvojili one koji dobijaju desetke od onih kojih dobijaju devetke i manje ocene. I zato ne paničite ako neko pitanje izgleda kao da zahteva veći mentalni napor, zbog toga što je takav napor neophodan kako biste dokazali profesoru da ste zaista usvojili i razumeli gradivo. Time tako]e pokazujete i da niste napamet naučili ispitna pitanja, već i da imate sposobnost analitičkog razmišljanja i donošenja zaključaka što profesori veoma znaju da cene, a znaju i da nagrade.

I možda još jedan koristan savet. Kada dobijete rezultate testa, i svoj test nazad, bilo da ste uradili loše ili dobro, iskoristite mogućnost konsultacija sa profesorom. Nemojte gledati na konsultacije kao na sastanak na kojem ćete dobiti isključivo kritike, zato što je vrlo realno da ćete možda dobiti i ohrabrenja da uradite bolje sledeći test, kao i preporuke za poboljšanje vašeg pristupa obavezama na fakultetu i samom ispitu.

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: