Prijemni.rs
Maturang
  • Tajne uspeha najboljih studenata


Šta je to što neke studente čini uspešnijim od drugih je jedno od najčešćih pitanja koja zanimaju studentsku populaciju. Neki od tajnih sastojaka uspeha su natprosečna inteligencija, potpuna predanost, uložen veliki trud, dobre radne navike, disciplinovanost i organizovanost, ali ponekad i sreća.

Izdvojićemo nekoliko najvažnijih:

1. Imati organizovani raspored - Odlični studenti će se držati svog rasporeda aktivnosti svake nedelje i svoje obaveze oko učenja će rasporediti tako da za test i ispit uvek budu spremni. Bitno je raditi redovno  i kontinuirano, tako ćete sebe lišiti briga kada se ispiti približe.

2. Raspodeliti obaveze - Ukoliko za ispit morate da naučite knjigu od 400 strana potpuno je pogrešan korak da sednete nekoliko dana pred ispit i dnevno čitate 200 strana. Ukoliko pripremu ispita počnete ranije, moći ćete da raspodelite svoj zadatak na više manjih i da poslednjih nekoliko dana odvojite samo za obnavljanje. To je daleko delotvornije, a bićete znatno manje pod stresom.

3. Odabrati odgovarajući krug ljudi - Uspešni studenti znaju da je veoma važno da slobodno vreme koje imaju treba upotpuniti u prisustvu kvalitetnih ljudi koji su isto tako posvećeni studijama kao i oni sami. Provođenje vremena sa studentima koji svoje studentske obaveze tretiraju drugačije bi moglo loše uticati na organizovanost koja je neophodna za postizanje uspeha.

4. Ne zavaravati se - To što sedite nad knjigom 6 sati ne znači ništa, ukoliko se niste pomerili sa prve tri strane. Ukoliko vam je pri tom otvoren fejsbuk nalog i imate četvoricu prijatelja na četu, to što je knjiga ispred vas nema baš nikakvog značaja. Ako ste vreme odvojili za učenje, onda to i radite. Sve ostalo vam samo odvraća pažnju i u potpunosti je kontraproduktivno.

5. Imati pozitivan stav - Kada se ulaže veliki trud u učenje  ili  bilo koji drugi poduhvat, potpuno je jasno da se trema oko ishoda ispita intenzivira. Važno je kontrolisati misli i tremu i ne dozvoliti da ona bude destruktivna. Ukoliko smo uložiti velike napore, treba verovati u pozitivan ishod.

6. Biti konstantan i istrajan - Bez obzira ako ste prošlu noć učili cele noći ili ostali na žurci do kasno, recite sebi da ćete i pored toga stići na jutarnje predavanje sledećeg dana. Istrajnost u onome što radite i predanost svemu, a sve to uz pronalaženje vremena za sebe i zabavu, čine ključnu razliku između uspešnih i prosečnih studenata.

7. Imati cilj i plan - Najbolji studenti znaju iz kojih razloga su upisali određeni fakultet i znaju šta je sve potrebno kako bi ostvarili svoj cilj. Ne možete napraviti uspeh ako ne znate koji je vaš plan i koji su vaši ciljevi. Od prvog dana na fakultetu postavite sebi najvažniji cilj: da diplomirate što pre. Držite se tog cilja i učinite sve što možete da to tako i bude.

Preuzeto sa sajta www.prijemniispiti.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: