Prijemni.rs
Maturang
  • Treniranje mozga


Šta je to treniranje mozga i kako možete trenirati svoj mozak?

Vežbanje

Vežbanje pomaže zdravlju mozga na isti način na koji pomaže zdravlju srca: poboljšava protok krvi, snižava krvni pritisak i reguliše težinu. Povećani protok krvi znači više kiseonika i hranjivih materija za ćelije mozga.

Probajte: aktivnosti kao što su trčanje, pešačenje i biciklizam, vežbe snage, ples, jogu ili tai chi.

Jedite za svoje srce … I svoj mozak

Zdrava prehrana bogata voćem i povrćem, omega-3 mastima i celovitim zrnima čini dobro za srce i mozak. Voće i povrće bogati su vitaminima i mineralima, koji održavaju zdravu hemijsku ravnotežu u mozgu. Fitohemikalije i njihovo antioksidativno delovanje takođe pomažu zdravlju mozga. Omega-3 masti pomažu ćelijama mozga da pravilno i dobro funkcionišu.

Kofein je pozitivan stimulans za mentalni fokus, ako se koristi umereno (ne više od 300 mg dnevno). Pazite na dovoljan unos tečnosti. Voda je najbolji izbor.

Probajte: sveže voće i povrće, orahe, lanene semenke, losos, laneno ulje, orahovo ulje, kafa (2 šoljice dnevno) ili zeleni ili beli čaj (5 šoljica dnevno).

Novi hobiji

Ključna riječ je “novi”. Naučite novi jezik ili da svirate novi instrument. Kad se radi o mozgu, nove aktivnosti koje teraju na razmišljanje omogućuju rast ćelija mozga. Bilo da ste kod kuće sa DVD-om ili u učionici, novi izazovi pomoći će vam zadržati oštrinu.

Probajte: sudoku, ukrštenice, zagonetke, učenje jezika putem DVD-a, obaviti kupovinu bez liste.

Uzmite pauzu

Oslobađanje od stresa može pojačati funkciju mozga na nekoliko načina. Hormoni stresa se otpuštaju kao odgovor na stres, koji može imati negativan uticaj na moždane funkcije, poput memorije. Malo spavanja takođe može uticati na mozak, stoga je važno dobiti barem 6 do 7 sati sna noću.

Priuštite mozgu dnevni odmor od 30 do 60 minuta. Otpustite se i uživajte u vremenu za sebe, ugasite mobilni i računar. Vežbanje pomaže oslobađanju od stresa. Pojednostavite svoj život podelama dužnosti tako da ne biste morali sve obavljati sami.

Probajte: svakodnevnu šetnju od 30-minute bez mobilnog telefona, spavajte 7 do 8 sati svake noći, brojte do 10 i duboko dišite pre nego reagujete na bilo koju stresnu situaciju.

Družite se

Pridružite se grupi u aktivnosti u kojoj uživate, bilo da se radi o sa književnom klubu, kuvanju ili šetnji. Socijalna interakcija, online ili lično, se pokazala kao pozitivan uticaj na mozak. I zabavljajte se dok ste na Internetu! Igranje igara takođe podstiču interaktivne veštine i stimulišu mozak.

Probajte: šah, pridruživanje sportskoj ekipi, ples.

Preuzeto sa sajta www.opusteno.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: