Prijemni.rs
Maturang
  • Vežbe koncentracije za unapređivanje uma


Vežbe koncentracije izoštravaju vaš um i unapređuju sposobnost koncentrisanja. Iako zvuči čudno, ali i za koncertraciju je važna vežba ukoliko želimo da ostanemo "u formi" i napredujemo.

Priprema za važbe

  • Pronađite mesto gde vas niko neće ometati. Ukoliko želite, možete sedeti na podu. Važno je da vam je kičma ispravljena.
  • Udahnite duboko nekoliko puta i opustite se.
  • Svaka od navedenih vežbi trebalo bi da traje oko 10 minuta. Kako budete napredovali, povećajte trajanje vežbi na 15 minuta.
  • Počnite sa prvom vežbom. Ponavljajte je svaki dan sve dok je ne budete u potpunosti usavršili.
  • Svaki put kada vam nešto odvuče pažnju, počnite ispočetka.
  • Usavršavanje ovih vežbi može da traje danima, nedeljama, pa čak i mesecima.
  • Svu svoju pažnju usmerite ka vežbama. Nemojte zaspati ili dozvoliti da vam misli odlutaju. Onog trenutka kada shvatite da razmišljate o nečemu drugom, počnite ispočetka.
  • Ne pokušavajte previše na samom početku već se držite sporijeg tempa.


Ukoliko vam je jako teško da vam misli ne odlutaju, ne očajavajte. Svi se susrećemo sa poteškoćama. Ako istrajete i nikad ne odustajete uprkos poteškoćama, uspeh je neizbežan.

Vremenom ćete shvatiti da možete da se skoncentrišete bilo kada i bilo gde. Moći ćete da budete skoncentrisani bez obzira na okolnosti, a pritom ćete zadržati smireni i staloženi stav.

Vežbe koncentracije:

Prva vežba

Uzmite bilo koju knjigu i prebrojte reči u jednom paragrafu. Zatim ih prebrojte ponovo, kako biste bili sigurni da ste dobili tačan broj.

Zatim prebrojte dva paragrafa.

Kada vam i to postane lako, prebrojte čitavu stranu. Nemojte brojati tako što pokazujete brojeve, već se potrudite da prebrojite reči u glavi.

Druga vežba

Brojite unazad od 100 do 1.

Treća vežba

Brojite od 100 do 1 tako što ćete preskočiti svaka tri broja (100, 97, 94...)

Četvrta vežba

Odaberite neku reč ili frazu koja vas inspiriše, i ponavljajte je u glavi pet minuta. Kada budete mogli potpuno da se skoncentrišete, pokušajte da produžite trajanje vežbe na deset minuta.

Peta vežba

Uzmite neko voće i promatrajte ga sa svih strana. Ne dozvolite da vam misli odlutaju, već pokušajte da ostanete staloženi.

Šesta vežba

Ova vežba je slična prethodnoj, samo što umesto da posmatrate voće, u ovom slučaju treba da ga vizualizujete.

Dobro osmotrite voćku, zatim zatvorite oči i pokušajte da je zamislite što realnije i sa što vise detalja. Ukoliko zaboravite kako izgleda, otvorite oči, pogledajte voćku na kratko, a zatim ponovo pokušajte.

Sedma vežba

Uzmite neki manji predmet, kao što je kašičica ili čaša. Skoncentrišite se na predmet i posmatrajte ga sa svih strana. Pokušajte da se fokusirate na vizuelni deo i da ne razmišljate ni o čemu drugom.

Osma vežba

Ukoliko ste postali dovoljno vešti u prethodnim vežbama, možete da pokušate da odradite ovu.

Nacrtajte na papiru trougao, krug ili kvadrat i obojite ga.

Čitavu pažnju usmerite na oblik koji ste nacrtali, trudeći se da vam ništa ne ometa pažnju.

Deveta vežba

Počnite sa prethodnom vežbom, a zatim zatvorite oči i zamislite oblik. Ukoliko zaboravite kako crtež izgleda otvorite oči, pogledajte ga još jednom, a zatim nastavite sa vežbom.

Deseta vežba

Sada zamislite oblik otvorenih očiju.

Jedanaesta vežba

Potrudite se da bar pet minuta ne razmišljate ni o čemu. Ovu vežbu nemojte započinjati ukoliko niste uspešno odradili sve prethodne. Ukoliko su prethodne vežbe imale dobar ishod, moći ćete da potpuno ućutkate svoje misli, bar na kratko.

Često vežbanje je ključ uspeha. Što vise vremena posvetite ovim vežbama, brže ćete napredovati. Međutim, morate ih obavljati postepeno. Počnite sa deset minuta, i kako vam postaje lakše a vaša sposobnost koncentracije se povećava, povećajte i vreme trajanja vežbi.

Kada budete primetili rezultate, obožavaćete ove vežbe. Moći ćete da usmerite svoju pažnju na bilo šta sa lakoćom i bez imalo napora.

Kako vaša moć koncentracije jača, tako će se i vaš stav i reakcija na svet oko vas promeniti. Primetićete kako ste stekli neverovatno samopouzdanje i unutrašnju snagu.

 Preuzeto sa sajta www.fakulteti.edukacija.rs


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: