Prijemni.rs
Maturang
  • Vrste popodnevne dremke


10 – 20 minuta

Ova energetska dremka je idealan način da povećate nivo budnosti i energije, tvrde stručnjaci. Tokom ovako kratkog odmora ostajete u NEREM-fazi spavanja (bez brzih pokreta očiju), pa ćete lakše stupiti u akciju kad se probudite.

30 minuta

Neka istraživanja pokazuju da dremka od pola sata može da izazove osećaj ošamućenosti nakon buđenja koji traje tridesetak minuta. Tek tada blagotvorno dejstvo sna dolazi do izražaja.

60 minuta

Odmor od jednog sata, koji obuhvata i fazu dubokog sna, pokazuje najbolje efekte kada je reč o pamćenju činjenica, lica i imena. Ipak, računajte na to da ćete nakon buđenja neko vreme biti ošamućeni.

90 minuta

Puni ciklus spavanja, što znači da obuhvata faze laganog i dubokog sna, uključuju i REM fazu (sa brzim pokretima očiju), u kojoj obično sanjamo. Odmor od sat i po poboljšava emocionalno i proceduralno pamćenje (npr. vožnja bicikla, sviranje klavira) i povećava kreativnost. Posle spavanja obično se lako budite i nema osećaja ošamućenosti.

Idealno vreme za odmor?

Popodnevni odmor je najbolji između 13 i 16 časova, a kada ćete tačno prileći zavisi od toga kada se ujutro budite i kada uveče odlazite na spavanje. Ako prilegnete kasnije, to može negativno da se odrazi na vaš noćni odmor.

Savršeno mesto za popodnevni odmor?

Parkirani automobil, kauč, gde god možete da zaspite, tvrde stručnjaci. Ali ako ne želite duboko da zaspite, najbolje je da vam gornji deo tela bude blago podignut.

Preuzeto sa sajta www.studentskivodic.com


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: