Prijemni.rs
Maturang
  • Zaradite novac dok studirate


U današnje vreme je zaraditi novac preokupacija skoro svih starosnih i društvenih grupa, pa ni studenti nisu izuzetak. Dodatni prihod bi svakome dobro došao da premosti periode od datuma kada se potroše poslednje zalihe džeparca koji su poslali roditelji do onog kada treba da stigne sledeći. Osim što tokom studentskih dana morate da naučite da ekonomišete i kontrolišete troškove, ne bi bilo loše i da naučite da zarađujete.

Šta treba da znate pre nego što krenete da tražite posao?

Pre nego što se pozabavite temom kako je sve moguće zaraditi novac u studentskim danima, važno je da uvek imate na umu da „trka” za novcem nikako ne sme da vas odvrati od onoga što treba da vam bude primarna preokupacija: od učenja. I pre svega jedan uopšteni savet: šta god da započnete da radite, krenite sa stavom da treba da date sve od sebe da to uspe. Ovo se odnosi na studiranje, na dodatni posao, ail i na druge stvari u životu, pa bile one i najbanalnije.

Takođe ne smete zaboraviti da ono najvažnije što vi imate i čemu treba da težite nije novac već veština, znaje i sposobnost koje posedujete ili koje tek treba da steknete. Henri Ford je govorio da jedina sigurnost koju čovek može imati u ovom svetu su znanje, iskustvo i sposobnost. Bez ovih kvaliteta, novac je potpuno beskoristan. Zato je bitno da to bude vaš fokus, neka novac bude na drugom mestu.

Kako odabrati studentski posao?

Kada se već odlučite da potražite studentski posao, pronađite onaj koji će vam biti korisni da u praksi isprobate i naučite ono kroz šta ste na fakultetu prošli samo teoretski. Trudite se da nadogradite postojeća znanja i da zarada novca ne bude samo finansijska olakšica za vaš studentski budžet, već i vaš lični napredak. Rad dok studirate donosi i neke druge benefite. Pored toga što stičete potrebno iskustvo, reference za buduće poslove, susrećete se sa različitim ljudima, čije bi vam iskustvo ili čak direktna pomoć u budućnosti mogla i te kako značiti.

Ukoliko dobro organizujete svoje vreme i obaveze, posao i fakultet ne bi nikako trebalo da budu u konfliktu. Procenite svoje mogućnosti, realno sagledajte koliko imate vremena na raspolaganju za dodatni poslovni angažman. Ako proceite da fakultetske obaveze ne trpe i da vas to neće usporiti u postizanju onog najvažnijeg cilja, samo napred.

Preporučljivo je da tokom studija, dok još „pečete zanat” i uplivavate u poslovne vode  promenite više poslova i susretnete sa različitim tipovima saradnika. Neki poslovi su predviđeni samo za studente. To su poslovi sa prilagođenim radnim vremenom, ali i sa prilagođenim radnim zadacima. Postoje, pak, i oni drugi, honorarni ili drugi poslovi na kojima mogu raditi i drugi. Posao birajte, prema svojim afinitetima, sposobnostima i mogućnostima.

Naravno treba da isprobate i to da li vam odgovara da radite nekoliko sati nedeljno, pola radnog vremena ili puno radno vreme. Bilo bi dobro da sami sebe testirate i vidite kako funkcionišete u različitim okolnostima. Naravno  i to morate prilagoditi svojim obavezama. Nemojte se nikako odlučivati na više vremena rada, ako će vas to omesti u učenju.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: