Prijemni.rs
Maturang
  • Životne navike koje uništavaju vaš imunitet!


Kako bi zaštitili svoje zdravlje, potrebno je da obratimo pažnju na dosta faktora, a jedan od najvažnijih je stil života.

Izvesne svakodnevne navike zapravo su ubice imuniteta, ali to ne znamo, jer ih na izgled nikako ne možemo povezati sa čestim prehladama, malaksalošću i sličnim simptomima. Obratite pažnju - ovo je 5 najvećih tihih ubica imunog sistema:

1. Neprospavana noć

Najbolji primer su studenti koji tokom noći uče i preskaču neophodan san te češće obolevaju od sezonskih viroza. Loš i nedovoljan san usko je povezan s padom imuniteta, jer je takav organizam oslabljen i umoran, pa se teško bori s bakterijama i virusima. Odrasla osoba trebalo bi da ima od sedam do devet sati neprekidnog sna i to svake noći.

2. Stres

Dokazano je kako osobe koje su svakodnevno pod stresom češće obolevaju od gripa i prehlada i raznih alergija. Razlog delimično leži i u brizi o svom zdravlju i telu, ali i u energiji koja je vrlo važan faktor kvalitetnog načina života. Pozitivan način razmišljanja manje je stresan, a svi dobro znamo kako nam stres čini loše.

Pokušajte svaki dan da pronađete nešto što vas raduje, bez obzira na to koliko vam se činilo da su sitnice u pitanju. Na kraju dana partneru ili porodici prenesite svoja pozitivna iskustva. Smejte se što više.

3. Loša ishrana

Ne moramo posebno isticati koliko hrana koju unosimo u organizam utiče na imunitet i zdravlje, a vi se zapitajte da li često preskačete doručak ili drugi obrok. Osobe koje preskaču obroke i izgladnjuju telo sklonije su obolevanju od sezonskih viroza i infekcija. Neka hrana koju unosite u organizam bude redovna, što raznovrsnija. Ne preskačite doručak, a smanjite unos šećera i soli.

4. Neaktivnost

Fizička aktivnost usko je povezana sa zdravljem. Oni koji ne vežbaju skloniji su virozama. Samo 30 minuta aerobnih vežbi ili nekog drugog treninga pojačavaju cirkulaciju i jačaju imunitet. Iskoristite lep dan za šetnju, vožnju biciklom ili trčanje i napravićete dobru stvar za zdravlje.

5. Potiskivanje emocija

Konstruktivna rasprava sa suprugom ili prijateljima ukoliko ste emotivno povređeni može pojačati imunitet, kažu naučnici Kalifornijskog univerziteta. Nemojte držati sve emocije u sebi. Osobe koje skrivaju svoja osećanja i stavove imaju slabiji imunitet.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: