Prijemni.rs
Maturang
  • Značaj izgradnje samodiscipline za vreme obrazovanja


O samodisciplini može se govoriti kao o kreiranju novih navika mišljenja, akcija, pozitivnih napora. Takođe, može biti razmotrena i sa stanovišta samopotvrđivanja, odnosno postizanja  željenih ciljeva. Pogled na izgradnju disciplinovanog ponašanja prvenstveno sa sobom nosi orijentisanost ka zadatku, adekvatan raspored aktivnosti, pravovremeni početak svake od njih, pridržavanje predviđenog vremenskog raspona za njihovo obavljanje, izbegavanje impulsivnih reakcija usled nedostatka vremena.

Učenje

Tendencije u ponašanju, koje ovom prilikom dolaze do izražaja, odnose se na obezbeđivanje svih potrebnih uslova zarad uspešnog učenja, preduzimanje konkretnih koraka razumevanja gradiva, razvijanje pojedinih rutina čiji se značaj ogleda u tome što će time svaki zadatak zaista biti pouzdano i u celosti izvršen. Time ćete dobiti širu sliku svega što je za vas, sa jedne strane, korisno, a sa druge strane, svega što ne predstavlja prioritet, kada je reč o utrošku vašeg vremena.

Ipak, samodisciplinom se postiže najbitnije – sa učenjem početi odmah. Upravo kroz težnju da vremenom upravljate samostalno, prioritizovaćete spisak dnevnih aktivnosti, dok dodatno predviđeno vreme možete ispuniti novim zadacima i interesovanjima.

Preporučljivo je zapisivanje svih ostvarenja čime ćete primetiti lični napredak, s tim da će vaša dostignuća vremenom biti uvećana. Na ovaj način, vizualizacijom, zasigurno se podstiče proces usavršavanja, što je u funkciji obezbeđenja realizacije donetih odluka.

Ukoliko od prvog dana studija posedujete jasnu viziju šta želite postići, uz sve prethodno navedene tehnike od vrednosti, šanse da to i dosegnete postaju izrazito visoke. Uz to, bićete produktivni, ali i proaktivni, bez toga da ustuknete pred izazovima usvajanja znanja.

Između ostalog, naučićete da je prirodno pogrešiti. Uz ponovne pokušaje, afinitet prema učenju i radu, kao i definisane ambicije, učinićete da takvi primeri budu sve ređi. Takođe, disciplinovanim stavom ćete sprečiti razvoj nepoželjnih osobina poput izbegavanja predispitnih obaveza, predugog izostajanja sa nastave ili pasivnog prisustvovanja predavanjima i sl.

Istovremeno, osiguraćete izvesnost i kvalitet učinka, tj. rezultata u vidu ocena, naglašeno prisustvo odgovornosti, tačno sagledavanje rokova, otklanjanje neproduktivnih pauza itd. Pravilnom organizacijom biće omogućeno prihvatanje i koordinisanje većeg broja obaveza i dužnosti. Ubrzo nakon toga, vaše učenje i rad uzrokovaće da i rezultati odgovaraju svakom od definisanih ciljeva.

Na kraju, važno je postarati se za održavanje stečenog disciplinovanog ponašanja. Naime, do zadovoljstva postignutim rezultatima studiranja dolazi se upravo kroz adekvatno ulaganje, investiranje rada i energije, što će ukazati na vašu pristupačnost i kada je reč o novim idejama i novim odgovornostima. Sigurno je i to da će vas pozitivni ishodi učenja dalje motivisati, s obzirom da ćete samim osvrtom na skorašnje uspešne rezultate imati osećaj satisfakcije koji vodi kontinuitetu predanog rada.


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: