Prijemni.rs
Maturang
  • Znanje i samopouzdanje


Šta je važnije za uspeh – znanje ili samopouzdanje? Kako podići svoje samopouzdanje? Da li je moguć uspeh bez znanja a sa puno samopouzdanja?

Samopouzdanje

Foto: Pixabay

Da bismo postigli uspeh neophodno je da imamo i znanje i samopouzdanje. Ako imamo znanje, a ne umemo da ga pokažemo, uspeh će izostati. Sa druge strane, ako smo puni samopouzdanja iza koga ne stoji znanje – vrlo brzo ćemo biti „provaljeni“, rizikujemo da budemo obezvređeni čak i u oblastima o kojima znamo dosta.

Znanje se stiče upornim, dugotrajnim radom. Na tom putu se često ispreče emocije koje nas vuku nazad, ne dozvoljavaju da budemo efikasni i da svoje sposobnosti maksimalno razvijamo. Strah zarobi naš um i hrani naše negativne misli čak iako ga nismo svesni. Šta je rešenje ovog problema? Obično ne pomaže da se pravimo da problem ne postoji. Vredi se potruditi da izađemo na kraj sa rušiteljima našeg uspeha.

 

Šta zračite to i privlačite

Stvari uspevaju ako u njih ugradimo celo naše biće, uključimo svu snagu, želje i svesno uradimo sve što je u našoj moći da do uspeha dođe.

Ono što želimo moramo najpre da zamislimo! Zato slobodno vizualizrajte, ako polažete neki ispit, kako izvlačite pitanja koja vam baš leže, kako blistate dok odgovarate, kako sijate od znanja. Slično se može vizualizirati i neka druga situacija koja vas brine ili koju izvodite prvi put.

Šta pomaže da uspešno položite ispit:

  • Ako vas plaši autoritet nekog profesora, zamišljaje situacije u kojima je on samo čovek (kupuje na pijaci, sprema hranu, menja pelene svojoj deci, kupa se u bazenu....)
  • U vreme ispitnog roka ne pokrećite rešavanje teških „svetskih pitanja“. To ostavite za kasnije, maksimalno se usredsredite i svoju energiju posvetite radu.
  • Postanite svesni svojih „mentalnih otrova“ – najčešći su to strah, mržnja, samosažaljenje, zavist, tuga, bes...
  • Obezbedite sebi vreme i mesto za udoban i neometan rad. Spavajte dovoljno i tako obezbedite sebi da imate energije i budete budni prirodnim putem. Pravite pauze, krećite se ili odremajte partiju ako ste mnogo pospani.
  • Klonite se energetskih pića i drugih supstanci – mnogo više donose štete nego što na prvi pogled izgleda.
  • Ako ste suviše opušteni i teško vam je da počnete sa radom - učenjem, za vas je fizička aktivnost na početku dana zakon. To će vam podići nivo serotonina i obezbediti energiju za čitav dan.
  • Ako vas muči ljutnja, bes – kada se preslišavate vizualizirajte situaciju u kojoj žustro, argumentovano na ispitu izlažete odgovor na sva teška pitanja

Mislite pozitivno - jer su pozitivne misli pomagači svakog uspeha.

Ko ume da misli pozitivno?

Svako ko, kada naiđe na problem ume da odbaci i rastera „ crne misli“ tako što ih pretvori u akciju za rešavanje problema i kaže sebi biće sve u redu, ono dobro što želim neizostavno se ostvaruje.

Psihološki preduslov svakog uspeha je da mislimo pozitivno o ishodu naših aktivnosti. Mislite o tome.

 

Izvor: NajStudent

 


Povezani članci

Izdvojeni univerziteti i fakulteti: