Prijemni.rs
Maturang

Privatni studentski domovi u Beogradu


Za mnoge studente u Srbiji obezbeđivanje mesta u državnom studentskom domu veoma je željeno dostignuće. Sa ograničenim brojem raspoloživih mesta i strogim uslovima za ispunjavanje uslova, poput visokog proseka, mesto u studentskom domu se smatra znakom akademskog uspeha i mnogi studenti misle da je to jedini način da obezbede sebi povoljan i isplativ smeštaj. Međutim, za one koji nisu u mogućnosti da obezbede mesto ili koji traže veću fleksibilnost i udobnost, privatni studentski domovi mogu poslužiti kao odlična alternativa.

Prednosti privatnih studentskih domova

  • Pristupačna cena - U gradu kao što je Beograd, gde su troškovi života visoki, a cene zakupa visoke, privatni studentski domovi pružaju ekonomičniju alternativu za život. U poređenju sa iznajmljivanjem stana, cene soba se kreću od 150e pa naviše, u zavisnosti od veličine i tipa sobe. Cena najčešće pokriva i ostale stambene troškove poput struje i grejanja.
  • Lokacija - Privatni studentski domovi se obično nalaze u blizini univerziteta i drugih sadržaja, na lokacijama koje imaju dobru povezanost prevoza sa ostalim delovima Beograda što studentima olakšava svakodnevno kretanje, odlazak do fakulteta, čitaonice, centra grada.
  • Osećaj zajednice - Boravak u studentskom domu može podstaći osećaj zajedništva i omogućava lakše stvaranje novih prijateljstava, kako se nalazite u neposrednoj blizini drugih studenata koji se nalaze u sličnim okolnostima.
  • Pristup sadržajima - Privatni studentski domovi obično dolaze sa sadržajima kao što su potpuno opremljene kuhinje, radne sobe i zajedničke prostorije sa kablovskom televizijom i internetom, što studentima daje osećaj kao da su kod kuće.
  • Fleksibilnost - Privatni studentski domovi često nude fleksibilne opcije zakupa, omogućavajući studentima da iznajmljuju na kraće vremenske periode, kao što su semestar ili par meseci, umesto da budu vezani za dugoročni zakup.

Vrste privatnih studentskih domova

Postoje različiti tipovi privatnih studentskih domova, ali dva najčešća tipa u Beogradu su studentske vile i studentski domovi.

Studentske vile

Studentske vile su obično veće, prostranije smeštajne jedinice koje nude niz pogodnosti kao što su privatna kupatila, zajedničke kuhinje i zajednički prostori kao što su saloni ili radne sobe u kojima možete da budete produktivniji. Obično su dizajnirani da obezbede udobnije, prostranije životno okruženje za studente koji traže komotnije uslove i podsećaju na život u kući.

  • Dom za studente “Vila Radmila”
  • Mini studentski dom Bg-Dream

Studentski hosteli

S druge strane, studentski hosteli nude zajedničke sobe u stilu studentskih domova, koje mogu biti dvokrevetne, trokrevetne i četvorokrevetne, kao i zajedničke kuhinje i zajednička kupatila. Sobe su često manje i intimnije od soba u studentskim vilama, ali nude pristupačniju opciju smeštaja za studente koji imaju ograničen budžet. Dok neki hosteli nude i usluge ishrane, pojedinačni obroci ili sva tri obroka, po povoljnim cenama na mesečnom nivou.

  • Hostel Aleksa Dejović
  • Hostel Dom

Apliciranje za smeštaj u privatnom studentskom domu

Prijavljivanje za privatni studentski dom je relativno jednostavan proces. Prvo što treba da uradite jeste da istražite i identifikujete potencijalne domove koji odgovaraju vašem budžetu i potrebama.

Kada identifikujete koji dom deluje da najviše odgovara vašim zahtevima, možete ih pozvati ili ih kontaktirati putem e-maila da biste se raspitali oko dostupnosti soba i postavili sva pitanja koja imate o procesu prijave, plaćanju ili o samom domu.

Tokom prvog kontakta, osoblje privatnih domova za studente može od vas tražiti da im date neke osnovne informacije o sebi, poput vašeg imena, godišta i fakulteta koji pohađate. Najverovatnije će vas pitati i o željenom datumu useljenja i vrsti sobe za koju ste zainteresovani, te bi bilo dobro da imate okviran datum na umu.

Ako vaš željeni studentski dom ima raspoloživo mesto, koje odgovara vašim kriterijumima, od vas će se možda tražiti da popunite formular za prijavu i pružite neku prateću dokumentaciju, kao što je dokaz upisa ili kopiju lične karte. Kada vaša prijava bude odobrena i izvršite potrebne uplate, moći ćete da se uselite u svoj novi dom.