Prijemni.rs
Maturang
  • Ambasador Japana u Srbiji: Mladi uče japanski i zbog japanske pop kulture


(Preuzeto sa sajta Blic - 17.05.2017. )

Japanske mange i anime povećavaju interesovanje mladih za učenje japanskog jezika, a japanska pop kultura dobro je poznata srpskom narodu, izjavio je danas ambasador Japana u Srbiji, Đuići Takahara.

Takmičenje u besedništvu na japanskom

Izvor: http://www.yu.emb-japan.go.jp

U ambasadi Japana održano je 8. takmičenje u besedništvu na japanskom jeziku, koje se održava od 2009. godine.

- Do sada nije bilo mnogo srednjoškolaca među takmičarima, ali se pre tri godine, zahvaljujući proširenju interesovanja za učenje japanskog jezika na još pet osnovnih i devet srednjih škola, broj takmičara povećao - rekao je Takahara Tanjugu.

On je kazao da je zadovoljan interesovanjem srpskih đaka za japanski jezik i smatra da je to interesovanje povezano sa interesovanjem za japansku pop kulturu.

- Mnogo mladih Srba je kroz čitanje mange, poželelo da nauči japanski i zaista cenim interesovanje za našu kulturu i jezik. Takođe je impresivno što mnogo ljudi u Srbiji trenira japanske borilačke veštine poput karatea, aikida i kendoa - rekao je japanski ambasador.

Takahara je istakao da je interesovanje za kulturu druge zemlje ključno za međusobno razumevanje između zemalja i da u tom kontekstu ovo takmičenje predstavlja dobru praksu.

Na takmičenju su učestvovali učenici Filološke gimnazije u Beogradu, Zemunske gimnazije i Gimnazije Jovan Jovanović Zmaj iz Novog Sada.

 

Maturang

Da li se pripremate za prijemni ispit?

U pripremi vam može pomoći i naša besplatna aplikacija Maturang, koja sadrži pitanja i testove za prijemne ispite na svim fakultetima u Srbiji. Aplikaciju možete preuzeti ovde.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: