Prijemni.rs
Maturang
  • Besplatne radionice i sportski termini


(Preuzeto sa sajta Politika - 05.02.2018. )

Učenici osnovnih i srednjih škola koji zimski raspust provedu u gradu imaće priliku da se uključe u neku od brojnih radionica. Za šta god da se odluče – od likovnih, strip i vajarskih radionica, do rekreativnih termina za košarku, fitnes, plivanje – aktivnosti i programi koji će školarcima omogućiti da vreme provedu na kreativan i kvalitetan način biće potpuno besplatni. Potrebno je samo da se raspitaju i prijave. I Sekretarijat za sport i omladinu pripremio je niz aktivnosti.

Bazen - plivanje

Foto: Pixabay

Predstavljajući kulturne programe za školarce, podsekretar za kulturu Milan Lazović istakao je da su brojne ustanove kulture ponudile svoje programe.

– Interesovanje je veliko, tu su programi kreativnih radionica grafike i keramike u Muzeju afričke umetnosti, kao i radionice u Dečjem kulturnom centru, Kulturni centar Beograda, Dom omladine, Centar za likovnu umetnost u Šumatovačkoj… Tu su i kulturni centri čiji su osnivači opštine, biblioteke, uključujući i Gradsku biblioteku, koji zajednički nude oko 3.500 programa. I pozorišta, od dečjih do klasičnih, nude određene popuste za mlade, kao i Pedagoški muzej, Muzej grada Beograda, Konak kneginje Ljubice, Muzej Nikole Tesle… – naveo je Lazović.

Ljubitelji crtanja i stripova moći će da se oprobaju u stvaranju ovih popularnih knjižica na nekoliko mesta u prestonici.

U Kulturnom centru „Čukarica” biće realizovane radionice „Skulpture od papira – pinjate”. U toku vajarskog kursa polaznici će moći da se upoznaju sa likovnim elementima skulpture, kao i sa razvijanjem kreativnog mišljenja i izražavanja. Ovaj program koji je počeo krajem januara održaće se još 4, 5. i 6. februara, namenjen je deci osnovnoškolskog uzrasta, a radionicu će voditi Mirjana Vuksanović, diplomirani vajar – profesor likovne kulture.

Đaci stariji od 12 godina u ovom centru imaće priliku da se okušaju i na tečaju stripa od ponedeljka do petka, od 10 do 12 časova, a vodiće ga magistar slikarstva Dušan Petrović.

Klinci koji vole stripove, a daleko im je čukarički centar moći će da pohađaju crtačku radionicu na Trgu republike 5, u galeriji „Artget” od 12 do 16 sati do 5. februara. Na kraju radionice biće organizovana i izložba radova učesnika.

Besplatne kurseve grafičkog dizajna, mozaika i crtanja za školarce završnih razreda osnovnih škola i srednjoškolce prirediće i Centar za likovno obrazovanje „Šumatovačka”.

Đacima su dostupni i sportovi. Ko poželi da nauči da pliva ili usavrši tehniku kraula, leđnog, prsnog i delfin stila moći će to da uradi na gotovo svim gradskim bazenima.

Pored obuke neplivača i rekreativnog plivanja, Zavod za sport i medicinu sporta i ove godine za učenike osnovnih i srednjih škola organizuje besplatan sportski kamp u okviru koga će biti obezbeđeni termini za košarku, fitnes, stoni tenis… Ceo program aktivnosti održavaće se u Domu sportova u Košutnjaku. Plivanje će biti realizovano do poslednjeg dana ovog meseca, a sportski kamp do 10. februara.

 

Keramika i grafika u Muzeju afričke umetnosti

Od ponedeljka do petka i u Muzeju afričke umetnosti đaci će moći da uživaju u kreativnim tročasovnim tečajevima. Program „Simboli u afričkoj umetnosti – kreativne radionice keramike i grafike” održaće se u dve grupe. Od 5. do 9. februara, od 10 do 13 sati biće to mini-kurs keramike, a druga grupa u istom periodu od 14 do 17 sati – mini-kurs grafike. Za kraj, polaznici će uz pomoć kustosa kreirati izložbu svojih radova koja će biti otvorena 11. februara u 14 časova.

Radionice vode Milica Josimov, vajar, i Marija Miloš, kustos. Prijavljivanje je obavezno, slanjem prijave na africanmuseum@gmail.com sa sledećim podacima: ime, prezime, godina rođenja, kontakt telefon i izabrani kurs (kurs grafike ili kurs keramike).


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: