Prijemni.rs
Maturang
  • Besplatno učenje kineskog jezika ili kaligrafije od jeseni na Ekonomskom fakultetu u Subotici


Delegacija Konfučijevog instituta posetila je Ekonomski fakultet. Prilikom posete, dogovoreno je da od jeseni svi zainteresovani građani mogu besplatno da pohađaju kurseve kineskog jezika ili kaligrafije na ovoj visokoškolskoj ustanovi u Subotici.

Ekonomski fakultet u Subotici

Na Univerzitetu u Novom Sadu Konfučijev institut osnovan je 2014. godine. Od tada do danas, kurseve kineskog jezika za početnike, kaligrafije, biznisa i crtanja pohađalo je više od tri hiljade ljudi. Na današnjem sastanku dogovoreno je da se od početka naredne akademske godine takvi kursevi organizuju i u našem gradu. Pored studenata Ekonomskog fakulteta, priliku da izučavaju kineski jezik će imati i privrednici, kao i svi zainteresovani građani.

Na osnovu dosadašnje komunikacije, ponudili smo Ekonomskom fakultetu da od jeseni započnemo program edukacije sa ovom ustanovom. Na ovaj način bismo omogućili svim zainteresovanim građanima i studentima da prisustvuju našim kursevima - rekao je prof. dr Čen Hu, direktor Konfučijevog instituta.

Da saradnja subotičkog fakulteta i Konfučijevog instituta nije slučajna, istakao je prodekan za međunarodnu saradnju, prof. dr Tomislav Sudarević, koji je podsetio da je ova visokoškolska ustanova jedna od prvih koje su uspostavile kontakte sa sličnim visokoškolskim ustanovma u Kini, još 2001. godine.

Od te godine do danas veoma intezivno radimo programe razmene profesora, dolaska na konferencije. Postoji i predlog projekta koji nameravamo u narednom periodu da realizujemo zajednički. Ta saradnja koju smo imali od ranije sa kineskim visokoškolskim institucijama na ovaj način se samo produbljuje sa još jednim lepim programom. Potrebno je da animiramo sve stanovnike Subotice, jer ovo neće biti program koji je namenjen samo studentima našeg fakulteta. Ukoliko bi se pokazali lepi rezultati u perspektivi razmišljamo da se na našem fakultetu uvede mogućnost učenja kineskog jezika kao izbornog jezika, za one studente koji će već imati neku osnovu - najavio je prof. dr Tomislav Sudarević.

Nakon sastanka, studentima je održano predavanje na temu istorije tradicionalnog kineskog slikarstva. U znak sećanja na današnju posetu, kineski umetnici poklonili su Ekonomskom fakultetu platna koja su oslikali tokom predavanja.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: