Prijemni.rs
Maturang
  • Blistali osnovci iz Kikinde i srednjoškolci iz Pančeva


(Preuzeto sa sajta Dnevnik - 29.01.2018. )

Osnovna škola „Feješ Klara” iz Kikinde i „Tehnička škola 23. maj” iz Pančeva ovogodišnji su dobitnici prve nagrade programa „Energija je svuda oko nas 2017”.

Energija

Foto: Pixabay

Završnu svečanost projekta Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike otvorio je zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne manjine – nacionalne zajednice Milan Kovačević.

- Energije nema u izobilju, zbog čega nam preti energetska kriza, ali, namera nam je i da iniciramo kreativno ponašanje dece i mladih. Svojim predlozima mogu da doprinesu rešenju problema koji se baziraju na korišćenju obnovljivih izvora energije, kao i na racionalnom iskorišćavanju postojećih izvora.

Predsednik CNTI prof. dr Slobodan Popov istakao da iz godine u godinu sve više učenika učestvuje u njemu, dok je dekan Fakulteta za ekonomiju i inženjerski menadžment, prof. dr Dragan Soleša poručio da najbolje mlade ljude treba stalno promovisati.

- Ovo je mesto i prilika da pozovemo i druge aktere našeg društva da daju svoj doprinos, kako bi mogli značajnije da nagradimo i dalje podstičemo talente, jer oni su cvet našeg društva i naše nacije. Ukoliko ih budemo podsticali da i dalje stvaraju i da ulaze u svet stvaralačke nauke, možemo očekivati bolje sutra - rekao je Soleša.

Školarci predlozima mogu da doprinesu rešenju problema koji se baziraju na korišćenju obnovljivih izvora energije, kao i na racionalnom iskorišćavanju postojećih izvora.

Predsednica žirija Jasmina Pastonjicki ocenila je da je žiri i ove godine imao težak zadatak jer je pristiglo mnogo kvalitetnih radova, te je bilo teško odlučiti ko je najbolji. Ove godine, nagrađene škole dobile su po jedan laptop.

„Energija je svuda oko nas” jeste program koji se ostvaruje u osnovnim i srednjim školama na teritoriji Vojvodine, od školske 2009/2010, u saradnji s Centrom za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike i pod pokroviteljstvo Pokrajinske vlade. Zadatak projekta je podizanje svesti o energetskoj efikasnosti, zaštiti životne sredine i upravljanju otpadom, kao i popularizacija novih tehnologija u školskim, nastavnim i vannastavnim aktivnostima.


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: