Prijemni.rs
Maturang
  • Brucoši, kako ste preživeli prvi dan faksa? Ovo je 5 najčešćih grešaka koje ste možda već napravili


Prvi dan na fakultetu je za brucoše često prepun uzbudljivih ali i stresnih trenutaka. Ako ste već prošli kroz ovo, možda ste napraviti neke od uobičajenih grešaka. Evo pet najčešćih zamki u koje brucoši obično upadaju na početku svoje akademske avanture:

  1. Zanemarivanje izbornih predmeta: Lako je pomisliti da su izborni predmeti manje važni od obaveznih, ali često mogu ponuditi značajno znanje i iskustvo. Ne uzimajući ih za ozbiljno, rizikujete da propustite dragocene prilike za učenje.
  2. Preskakanje brucošijade: Možda vam deluje kao samo još jedan društveni događaj, ali brucošijada je odlična šansa da upoznate ljude i steknete nove prijatelje koji mogu obogatiti vaše studentske dane.
  3. Ignorisanje predavanja zbog kafića: Iako je iskušenje veliko, posebno kada se u kafiću skuplja cela ekipa, važno je setiti se zašto ste zapravo na fakultetu. Redovno pohađanje predavanja ključno je za vaš akademski uspeh.
  4. Hitna kupovina literature: Pre nego što se otisnete u nabavku svih knjiga i skripata koje profesori spomenu, dajte sebi vremena da shvatite šta vam je zaista potrebno. Čekanje na preporuke i savete može vas spasiti nepotrebnih troškova.
  5. Prevelika nervoza: Normalno je biti nervozan u novoj okolini, ali važno je ne dozvoliti da vas taj osećaj preplavi. Svi su prošli kroz to i s vremenom će sve doći na svoje. Ne bojte se da postavljate pitanja i tražite pomoć.

Prepoznavanje i prevazilaženje ovih početnih prepreka deo je učenja i rasta na fakultetu. Naučite iz ovih iskustava i koristite ih kao priliku da poboljšate svoj pristup studiranju i studentskom životu.
 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: