Prijemni.rs
Maturang
  • Crta nakon prijemnih: Evo koliko bodova je bilo potrebno za upis brucoša na budžet


(Preuzeto sa sajta Blic - 11.07.2016. )

Prvi upisni rok na fakultete je gotov na svim univerzitetima, a u odnosu na prošlu godinu, najteže je bilo upisati Elektrotehnički fakultet.

Bodovi za upis

Na odseku za softversko inženjerstvo, prošle godine je poslednji kandidat na listi za budžet imao 80,62 boda, dok je ove godine bilo potrebno ne manje od 98,78 poena! Na istom fakultetu, na smeru elektrotehnika i računarstvo, prošlogodišnji poslednji kandidat imao je 62,58 bodova, a školske 2016/2017. minimalan broj poena za budžet je 70,62.

- Prijemni nije bio teži, već je generacija jača. Poneli su nagrade s takmičenja, a od njih 1.320 prijavljenih, tek svaki dvadeseti nije odličan. Prijemni jeste pokazatelj toka studiranja, generalno gledano, jer kada naiđe jaka generacija, ona obično ostane jaka do kraja - kaže Zoran Jovanović, dekan Elektrotehničkog fakulteta.

Na susednom Arhitektonskom fakultetu, za brucoše arhitekture predviđeno je 160 mesta, koja su 2015. popunili studenti sa preko 74,54 boda, dok su ove upali i oni s manje - 68,80.

Jedan od fakulteta koji prima najviše studenata jeste Ekonomski u Beogradu - godišnje upiše 1.500 brucoša, od kojih 570 finansira država.

- Broj potrebnih bodova za sticanje statusa studenta čije se školovanje finansira iz budžeta kretao se u intervalu od 79 do 90 - navodi se na sajtu te ustanove, koja ove godine ipak nije uspela da popuni sva mesta u prvom roku. Zato je fakultet raspisao novi konkurs po kojem 14. jula studije mogu upisati i oni koji su na drugim fakultetima položili opšte obrazovanje, istoriju, geografiju, sociologiju, matematiku, osnove ekonomije, poslovnu ekonomiju i računarstvo i informatiku.

Takođe na Ekonomskom fakultetu, ali u Subotici, priča je ista - manje kandidata nego prethodne godine. Na smeru finansije, bankarstvo i osiguranje, na budžet je primljeno 18 kandidata manje nego 2015, a beleže se i velika odskakanja u granici za budžet - 55,02 poena prošle godine prema 71,84 boda sada.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: