Prijemni.rs
Maturang
 • Da li je američki sistem obrazovanja za vas?


Da li je američki sistem obrazovanja za vas

Univerziteti u Sjedinjenim Američkim Državama važe za najbolje na svetu, a to dokazuje i njihova rangiranost na svetskim listama najboljih univerziteta. Kada u Google ukucate best universities 2017 QS list izaći će vam sledeći podaci koji navode najbolje univerzitete sveta:

 1. Massachusetts Institute of Technology – USA
 2. Stanford University – USA
 3. Harvard University – USA
 4. California Institute of Technology – USA

Dakle, prva četiri mesta neprikosnoveno drže američke institucije, dok su svi univerziteti prestižne Ivy lige Columbia University 5*Cornell University 5*, Harvard University 5*, the University of Pennsylvania 5*Princeton University 5* i Yale University 5* označeni sa 5 zvezdica što se tiče izvrsnosti studija i visoke selekcije kandidata koji žele da pohađaju nastavu na ovim institucijama..

Američki sistem obrazovanja se dosta razlikuje od onog u Evropi. Najpoznatiji je liberal arts sistem obrazovanja gde studenti biraju svoje Major i Minor predmete i na osnovu toga faktički sami kreiraju svoju kurikulu. Ovaj sistem se pokazao kao veoma primenjiv i dao je odlične rezultate uzimajući u obzir karijere onih koji su studije završili po ovom sistemu. Liberal arts sistem je najstariji sistem obrazovanja u Zapadnom svetu  i podrazumeva sveopšte obrazovanje iz sledećih polja:

 • Arts (fine arts, music, performing arts, literature)
 • Mathematics
 • Natural science (biology, chemistry, physics, astronomy, earth science)
 • Philosophy
 • Religious studies
 • Social science (anthropology, economics, geography, political science, psychology, sociology, linguistics, history)

Danas su mnogi drugi predmeti uračunati u ovaj program obzirom da se svet i ponuda i potražnja za novim zanimanjima svaki dan menjaju.

Via Academica, po prvi put kod nas, organizuje predavanje na temu američkog liberal arts sistema obrazovanja – “Da li je američki sistem obrazovanja za vas?” i to u saradnji sa nama najbližim i najboljim univerzitetom sa ovim sistemom u Istočnoj Evropi – AUBG univerzitetom! Ovo prilikom će predstavnici AUBG Univerziteta odgovarati na vaša pitanja vezano za sistem studija, predavanja, zapošljivost nakon studija, priznatost diploma u Evropi i Americi. Predavanje će se održati 31. oktobra sa početkom u 18h u Impact Hub-u u Beogradu, ulica Makedonska broj 21.

Predavanje će biti podeljeno u tri dela:

 1. Liberal arts američki sistem – naši partneri sa AUBG univerziteta će vam predstaviti sve prednosti studiranja po ovom sistemu kao i programe, prednosti i stipendije koje ovaj univerzitet nudi.
 2. SAT, GMAT, GRE, TOFL i IELTS – Informisaćemo vas o tome šta predstavljaju ovi testovi, koji su neophodni za upis studija po američkom sistemu, kako da ih pripremate, prijavite i položite sa najvećom mogućom ocenom.
 3. Srednjoškolske razmene u Americi – kada je pravo vreme da odete na jedan ili dva semestra u SAD i koje su prednosti odlaska na srednjoškolsku razmenu.

Polaznici predavanja će dobiti i hand out sa detaljnim informacijama i opisom procedure upisa studija u Americi, a nakon predavanja moći će da postavljaju pitanja i dobije potrebne informacije za upis studija po američkom sistemu negde u SAD-u ili Evropi.

Sa predavanja ćete izaći sa sledećim informacijama:

 • šta američki sistem obrazovanja pruža studentima,
 • da li je ovakav sistem prava stvar za vas,
 • koje institucije nudi studije po američkom sistemu u Evropi,
 • šta vam je potrebno za upis univerziteta koji nastavu bazira na liberal arts sistemu,
 • gde da se najbolje pripremite za upis studija po američkom sistemu i
 • šta to pružaju razmene srednjoškolaca u Americi studentima koji tamo žele da nastave školovanje.

Zbog ograničenog broja mesta prijave su obavezne popunjavanje kratkog formulara na linku.

Ovo je jedinstvena prilika da dobijete sve informacije na jednom mestu zato ne propustite da dođete u utorak, 31. oktobra i saznate sve što vas interesuje!


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: