Prijemni.rs
Maturang
  • Da li novosadski đaci znaju da prepoznaju nasilje na internetu?


(Preuzeto sa sajta RTV - 15.05.2018. )

Vršnjačko nasilje među decom školskog uzrasta sve je zastupljenije, a kako tvrde deca i roditelji, ali i stručnjaci, ono postaje sve brutalnije.

Internet

Foto: Pixabay

Jedan od oblika nasilja koji se sve više sreće, jeste nasilje na internetu. Proverili smo da li su osnovci i srednjoškolci u Novom Sadu dovoljno informisani o toj temi, umeju li da prepoznaju elektronsko nasilje i da li znaju kome da se obrate u slučaju da imaju problem?

Umeju li deca školskog uzrasta da prepoznaju nasilje na internetu i da li znaju kada sadržaj koji im je upućen prestaje da bude dečije zadirkivanje i prerasta u ozbiljnu pretnju i nasilje? Najzastupljeniji vid digitalnog nasilja je vršnjačko nasilje na društvenim mrežama, a roditelji imaju važnu ulogu u tome da decu savetuju kako da pravilno koriste internet. Prema podacima projekta "Family safe net" – bezbedan internet za celu porodicu, čak 86 odsto ispitane dece smatra da slobodno može da razgovara sa roditeljima o svim problemima, ali dve trećine njih navodi da roditelji nemaju dovoljno znanja o upotrebi kompjutera.

Sve osnovne i srednje škole u Novom Sadu imaju formiran Tim za prevenciju nasilja, ali, prema rečima direktora aktiva srednjih škola, Stanka Matića, zaštita dece od zloupotrebe na internetu - obaveza je svih nas:

"Treba razgovarati pre svega na svim nivoima, i Tim za bezbednost protiv nasilja, i odeljenski starešina, odeljenski starešina je u stvari, prva karika pa onda pedagoško psihološka služba". "I naravno društvo, drugari sa kojima sarađuju, rade.."

Dosadašnja praksa je predviđala da se sa prevencijom počinje u 5 ili 6 razredu osnovne škole, dok se sada smatra da je to prekasno, pa je tako tokom projekta "Family safe net" predviđeno da prevencija počinje još u vrtićima.

"Novi projekat obuhvata decu od 4 godine do 8 godina. Ali za razliku od ostalih projekata ovim projektom su obuhvaćeni i roditelji upravo zbog toga što su roditelji prvi kojima se deca obraćaju, zbog toga što su roditelji ti koji dozvoljavaju deci da otvaraju profile na društvenim mrežama, daju im mobilni telefon", ističe Jasmina Pastonjicki, predsednica aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu.

Internet daje velike mogućnosti za zabavu i informisanje, ali samo ako se koristi bezbedno i odgovorno. Stoga, stručnjaci savetuju da roditelji moraju da se obrazuju i informišu, razgovaraju sa decom o njihovim aktivnostima na društvenim mrežama i reaguju na promene u njihovom ponašanju.

 


Izdvojeni univerziteti i fakulteti: